Ursula von der Leyen: Imate historijsku priliku, čeka vas milijarda od EU. Do vas je

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala da se vidi posvećenost vlasti u BiH za evropske integracije.

“Vi ste pokazali da možete pokazati rezultate ukoliko vaša zemlja jedinstveno krene napredijed.

Moram jasno naglasiti da nas četvero ovdje smo jedinstveni i saglasni da BiH vidimo u EU kao jedinstveni, nedjeljivu i suverenu državu”, navela je ona.

One je istakla da je danas razgovarano s predstavnicima vlasti o tome šta još treba uraditi.

“To su zakoni vezani za vladavinu prava, aktivnosti treba da krenu od zakona za sprečavanje pranja novca, zakona o sudovima, i sukoba interasa”, navela je von der Leyen.

Istakla je da je bilo govora i o Planu rasta.

“Taj Plan rasta je svjesna ponuda EU za snažnije integrisanje BiH na tržište u BiH, tu otvaramo vrata u sedam grana.

Te aktivnosti trebaju pratiti reforme ekonomske prirode koje će osigurati jednokost poslovanja. To može biti jedna milijarda od EU. Paralelno s tim, ukoliko zemlje Zapadnog Balkana razviju jedinstveno tržište očekuje se rast od 10 posto BDP-a. Taj Plan rasta je tako osmišljen da zemlje ne mogu blokirati svoje susjede pa je samo na vama”, kazala je predsjednica Evropske komisije.

Navela je da je ovo historijska prilika za BiH.

“Spomenula sam tokom sastanaka sjajan moto koji imamo u EU a to je ‘ujedinjeni u različitosti’. Vi zaista imate raznolikost, ali ste ujedinjeni u jednom cilju, a to je EU. S te strane, treba iskoristiti vrijeme kako bi se usvojili zakoni koji su vrlo pragmatični. Od mojih prijatelja ste čuli da je ovo ključan trenutak kojeg ne treba propustiti. Velika je ovo prilika za BiH, ali i za EU. Ujereni smo da je EU nekompletna bez Zapadnog Balkana”, kazala je.