Usame Zukorlić emotivan tokom ekshumacije svoga oca: “Otvorena je mogućnost da se ispravi historijska greška”

Ekshumacija tijela bivšeg predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP), muftije Muamera Zukorlića obavlja se danas.

Viši sud iz Novog Pazara je odobrio međunarodnu ekspertizu u kojoj učestvuju stručnjaci iz Beograda, Sarajeva i Hamburga. Proces nadgleda i Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Težak trenutak

Prilikom ekshumacije, za “Kurir” televiziju se oglasio i muftijin sin Usame Zukorlić.

“Ovo je jako težak trenutak za porodicu. Ko od porodica u životu ima susret sa ovakvim jednim činom i situacijom… tek je teško kada je u pitanju lider i predvodnik jednog naroda. Međutim, potreba za istinom i važnost pod kojim okolnostima je preselio rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić nam je ispred emocija”, istakao je sin preminulog muftije Muamera Zukorlića Usame Zukorlić.

Veliki pritisci

Usame je rekao i da će umjesto u rodnom selu Orlje, gdje je prvobitno sahranjen muftija Muamer Zukorlić, kada se urade ekshumacija i obdukcija, tijelo muftije počivati u Altun-alem džamiji u Novom Pazaru.

“Od trenutka kada je muftija ukopan u selu Orlju, što je bila želja porodice, mi kao porodica smo trpjeli velike pritiske javnog mnijenja i prijatelja zbog čega smo dozvolili da se jedan velikan ukopa daleko od grada, iako je to njegovo rodno selo i iako je to bila želja i porodice i roditelja. Međutim, eto, Bog dragi je odredio da se desi ova ekshumacija i na neki način otvorena je mogućnost da, mogu tako da kažem, da se ispravi jedna historijska greška i da se muftija ukopa u Altun-alem džamiji i zahvaljujem se Islamskoj zajednici u Srbiji koja je to inicirala”, rekao je Usame Zukorlić.