Usvajanjem budžeta FBiH jedni od sretnijih mogu biti penzioneri: Dobijaju više novca, već za 10-ak dana

Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda PFBiH usvojena je odluka o budžetu FBiH, a u međuvremenu pozicija je navodila prednosti ovogodišnjeg budžeta, dok je opozicija negodovala

Dom naroda Parlamenta FBiH je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici sa 45 glasova za, pet protiv i uz osam suzdržanih usvojio prijedlog budžeta FBiH za 2024. godinu u iznosu od 7.474.800.209 KM, koji je utvrdila i na usvajanje po hitnom postupku uputila federalna Vlada.

Ovogodišnji budžet najveći je do sada i povećan je za više od pola milijarde KM u odnosu na prošlogodišnji. Ovaj najvažniji finansijski dokument prethodno je usvojio Predstavnički dom nakon cjelodnevne rasprave.

VEĆA KONKURENTNOST
Dopremijer i federalni ministar finansija Toni Kraljević je u obraćanju delegatima kazao da je ovim prijedlogom budžeta predviđeno povećanje sredstava za isplatu penzija od 317,17 miliona KM.

– Naknade za boračke kategorije po različitim osnovama su uvećane za 9,6 miliona KM, kao i naknade za neratne invalide, civilne žrtve rata, te projekte namijenjene ovim kategorijama, tako da za ove kategorije ukupni porast izdvajanja iznosi 57,7 miliona KM. Transferi poljoprivredi povećani su za 11 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji budžet. Kada je riječ o Ministarstvu obrta i poduzetništva, u parlamentarnoj proceduri nalaze se dva zakona – o poduzetničkoj infrastrukturi i o poticaju razvoja male privrede. Te dvije stavke su značajno uvećane za 18,4 miliona KM, čime će biti povećana konkurentnost obrta u FBiH, te malih i srednjih preduzeća, pojašnjava ministar.

Kraljević ističe da su prvi put izdvojena sredstva za novorođenčad u Federaciji BiH.