Uvoznici mesa “Skršo promet” i “Vimar” na spisku najvećih dužnika

Od ukupnog duga za carine, 40 miliona KM se odnosi na deset preduzeća, među kojima je najviše uvoznika mesa i mesnih prerađevina -“Meso Impex” iz Kiseljaka, “S-leyn” iz Bihaća, te “Skršo promet” i “Vimar” iz Visokog. Na spisku najvećih dužnika za carine je i humanitrana organizacija “Merhamet” iz Sarajeva, koja državi duguje 1,6 miliona KM.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje, kaže da se velik dio rasta duga za carine odnosi na zatezne kamate, jer se svakog dana zakašnjenja plaća zakonska zatezna kamata u iznosu od 0,04 odsto.

– Za veliki dio dugovanja po osnovu carina koja smo preuzeli od bivših entitetskih carinskih uprava ne postoje bilo kakva finansijska sredstva ili imovina iz kojih bi se ti dugovi naplatili – kaže Kovačević.

Carinski dug se utvrđuje i tokom naknadnih carinskih kontrola, posebno kod korištenja tarifnih kvota.

– Za tarifne kvote za uvoz određene robe po povlaštenoj carinskoj stopi znači da se ta roba mora iskoristiti u tačno određenu namjenu, a ne da se dalje prometuje – kaže Kovačević.

Zbog sumnje da su varali državu prilikom uvoza, za veliki dio ovih obveznika UIO je sve informacije proslijedila Tužilaštvu BiH, koje vodi istragu o dužnicima za carine. Domaći proizvođači mesa negoduju što je država dozvolila prekomjeran uvoz mesa, a nije u stanju ni da naplati obaveze od uvoznika.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za osam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti oko 153 miliona KM, pet puta više nego što je domaćeg mesa prodano u inostranstvu.

– BiH je zbog “šupljih”granica postala pogodno tlo za pojedine mešetare, koji uvoze meso sumnjivog kvaliteta. Bogate se ne plaćajući obaveze državi čime istovremeno nanose ogromnu štetu domaćim proizvođačima – ističe Marinković.

Najveći dužnici za carine

Dug za carine (milioni KM)
Meso Impex, Kiseljak – 9,1
Unis fabrika cevi, Derventa – 8,6
Megacom, Mostar – 6,8
S-Leyn, Bihać- 3,6
Centrum bus, Sarajevo – 3
Skršo Promet, Visoko – 2,6
Vimar, Visoko – 2,1
Vučko trade, Banjaluka – 1,9
Merhamet, Sarajevo – 1,6
Globus trade, Mostar – 1,4