Uz Novalića i jedan NiP-ov zastupnik zbog presude je ostao bez posla

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine prihvatila je na hitnoj sjednici odluke o prestanku mandata federalnim zastupnicima Fadilu Novaliću i Halilu Bajramoviću.

Razlog je što su protiv Novalića i Bajramovića izrečene sudske presude, odnosno Centralnoj izbornoj komisiji dostavljene, na njen upit, potvrde o pravosnažnosti.

Mandat Novaliću prestaje s datumom pravosnažnosti presude, 26. januarom 2024., a Haliloviću od 8. novembra 2023., također shodno pravosnažnosti sudske odluke, konstatirao je na sjednici CIK-a Željko Bakalar koji je vodio ovo zasjedanje u odsustvu predsjednice Irene Hadžiabdić.

Osuđen na tri godine zbog obmana pri davanju kredita
Zamjenski mandati u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta bit će dodijeljeni nakon što ove odluke postanu pravomoćne, rekao je također Bakalar.

Fadil Novalić, zastupnik Stranke demokratske akcije i prethodni premijer Federacije BiH, osuđen je na četiri godine zatvora u predmetu poznatom u javnosti po kolokvijalnom nazivu ‘afera respiratori’, dok je Bajramović, zastupnik Naroda i Pravde, osuđen na tri godine zbog obmana pri davanju kredita.

Federalni zastupnik Halil Bajramović osuđen na tri godine
Federalni zastupnik Naroda i pravde Halil Bajramović je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora.

Ročište na kojem je izrečena kazna je održano 8. novembra, a presuda je stigla u Kantonalni sud u Bihaću te Bajramović sada čeka poziv na izdržavanje kazne.

On je proglašen krivim za krivično djelo obmana pri davanju kredita ili drugih pogodnosti iz člana 268. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona FBiH. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine koju će morati izdržavati s obzirom na to da je zatvorska kazna otkupljiva samo da godine zatvora. Također, presuda znači i da će ostati bez mandata u Predstavničkom domu FBiH.

Inače, njegovu krivicu je potvrdio Vrhovni sud FBiH s obzirom na to da se žalio nakon prošlogodišnje presude Kantonalnog suda u Bihaću. Vrhovni sud je u potpunosti potvrdio presudu nižeg suda, a što znači da je Bajramović oslobođen nekoliko tački optužnice koje se odnose na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, podstrekavanje na krivično djelo i krivotvorenje službene isprave te je osuđen po jednoj tački.

Postoji mogućnost da Bajramović ima slovensko državljanstvo s obzirom na to da ga ima njegova supruga s kojom nije vjenčan u Bosni i Hercegovini. On je inače dugogodišnji političar iz Krajine koji je dobro poznat u političkom svijetu. Dugo je bio član SDA da bi nakon formiranja NiP-a prešao u tu političku opciju gdje je postao predsjednik stranke u USK, kao i član Predsjedništva NiP-a.