Vanredni izvještaj Federalne uprave CZ o poplavama

Jaka kiša uzrokovala je rast vodostaja i izlijevanje iz korita svih lokalnih vodotoka i rijeka na području Tuzlanskog kantona, saopćila je večeras u vanrednom izvještaju Federalna uprava Civilne zaštite.

U općini Banovići, izlili su se lokalni vodotoci (potoci) i poplavili nekoliko objekata u naseljima Kredit mahala, Jezero, Ekonomija. Vatrogasna jedinica je na terenu radi crpljenja vode iz objekata.

Vatrogasna jedinica u Živinicama imala 7 prijava vezanih za poplave oko stambenih objekata u naseljima Ciljuge, Suha i Đurđevik.

Na području Teočaka, lokalni potok je poplavio dva stambena objekta. I tamo su komunalne službe na terenu i crpe vodu iz navedenih objekata.

U Tuzli je vatrogasna jedinica upućena na intervenciju crpljenja vode u naselju Dragunja Donja, gdje je rijeka Tinja poplavila više stambenih objekata.

Prijavljeno je i pokretanje klizišta u naselju Tulovići na području Banovića, kao i na tuzlanskom lokalitetu Pasci, Petrovice Donje.

U Srebreniku, u naselju Previle, rijeka Tinja je poplavila više stambenih objakata, a površinske vode u naseljima Tinja, Potpeć i Bjelave, nekoliko stambenih objekata. Na terenu je Vatrogasna jedinica Srebrenik.

Velika šteta pričinjena je u naselju Bjelave, gdje su grad i obilna kiša napravili velike probleme. Novinar Muamer Okić iz Bjelava kazao je za BHRT kako ne pamti ovakvo nevrijeme. Dodatni problem je, navodi, to što padavine ponovo počinju.

“Prvo je padao grad oko 20 minuta, a nakon toga prolom oblaka. Ne pamtim ovakvo nevrijeme. Nekoliko objekata je poplavljeno, vatrogasci su na terenu, uništeni su usjevi i lokalni putevi… Ista je situacija i u susjednom mjestu Brezik, gdje je voda ušla u poljoprivredna skladišta i napravila veliku štetu”, kazao je Okić.

On je dodao da je pred mještanima teška i besana noć.