Vasvija Vidović se izjasnila da nije kriva po optužnici Tužilaštva BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište za izjašnjenje o krivnji nakon što je potvrđena optužnica užilaštva BiH protiv advokatice Vasvije Vidović.

Vidović se izjasnila da nije kriva.

Tužilaštvo BiH Vidović tereti da je počinila karivično djelo sprečavanje dokazivanja. Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem pet svjedoka i prilaganjem 15 materijalnih dokaza, saopćili su ranije iz Tužilaštva.

Optužnica tereti Vidović da je 18. decembra prošle godine pristupila u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, gdje ju je pozvao osumnjičeni i uhapšeni Ranko Debevec da ga kao advokat zastupa u krivičnom postupku.

– Nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, svjesna svojih protivpravnih radnji, a s ciljem da znatno oteža dokazivanje krivičnih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH, omogućila je osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu, te ga na taj način sakrije – navodi se u toj optužnici.