Vatrogasci obuzdali vatrenu stihiju: Pogledajte kako izgleda pijaca na Otoci

Od ovog smo živjeli zadnjih 25 godina, a sada sve ode, riječi su jednog od prodavača na sarajevskoj pijaci Kvadrant na Otoci koju je danas zahvatio požar.

Vatrena stihija je počela harati pijacom oko 13 sati. Na mjesto događaja došlo je šest vatrogasnih eklipa sa vozilima Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo. Međutim, s obzirom da se na pijaci uglavnom prodavao tekstil ili proizvodi od plastike, požar je bilo veoma teško obuzdati, jer se plamen širio jako velikom brzinom. Vatrogascima nije mogla mnogo pomoći ni sitna kiša koja je padala sve vrijeme.

Nakon borbe koja je trajala više od sat vremena, vatrogasci su uspjeli u znatnoj mjeri staviti požar pod kontrolu, spriječivši njegovo moguće širenje na druge objekte.

Prema nepotvrđenim informacijama, požar je uzrokovala grijalica, koju je navodno, koristio neko od prodavača. Prema drugoj verziji, neposredno prije izbijanja požara čula se eksplozija, što sugeriše da je možda plinska boca izazvala požar. Tačan uzrok će ipak biti poznat nakon provedene istrage.

Ono što će se moći brzo ustanoviti je boks u kojem je počeo požar. Prema izjavi za medije direktora KJKP Tržnice Jasmina Terovića, s obzirom da je pijaca opremljena sistemom elektronske zaštite.

Dodao je i kako prema njegovim saznanjima, u požaru niko nije povrijeđen, te da su po njegovom izbijanju svi prodavači pobjegli, a na prostoru pijace su ostali samo uposlenici KJKP Tržnice, koji su pokušali zaustaviti stihiju.