Većina roditelja u FBiH se odlučuje za vakcinaciju djece

Smanjen postotak vakcinisane djece direktna je posljedica brojnih kampanja protiv vakcinacije koje se posljednjih godina vode u zemljama diljem svijeta, a ovaj negativan trend nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona – izjavio je u razgovoru za Fenu dr. Sanjin Musa iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Smatra da medijski izvještaji o slučajevima djece koja su nakon primljene vakcine razvila trajni invaliditet, autizam i druge teške komplikacije i bolesti, izazivaju paniku kod roditelja koji, u strahu od mogućih nuspojava, odbijaju da vakcinišu djecu.

Navodi da u Federaciji BiH, ipak, većina roditelja shvata vrijednost imunizacije i odlučuje se za vakcinaciju djece, što je rezultat analize implementacije programa imunizacije u FBiH.

– Obuhvati imunizacijom iznose između 80-90 posto, zavisno od vrste cjepiva i uzrasta kada se daje cjepivo. Cijepljenje se obavljalo i u privatnom sektoru, naročito u većim gradovima, ali podaci o broju cijepljenih u tom sektoru nisu nam dostupni. U 2016. godini su problemi s nabavkom ovog cjepiva riješeni – kazao je dr. Musa.

Razlozi zašto pojedini roditelji oklijevaju s vakcinacijom djece, navodi dr. Musa, dio su šireg društvenog fenomena, a vezani su uz tendenciju ka promjeni percepcije rizika, gdje se bolesti koje se mogu prevenirati cjepivom smatraju manje opasnim ili s niskom učestalosti (a što je rezultat uspješnosti programa imunizacije), neopravdan strah od cjepiva, skepticizam i nepovjerenje prema državnim ustanovama i farmaceutskoj industriji, izostanak adekvatne medijske potpore, bilo zbog potrage za senzacionalizmom ili nedovoljne edukacije novinara kada je riječ o temama vezanim za zdravstvo, i konačno djelovanje antivakcinalnih lobista, prije svega na internetu i društvenim mrežama.

– Pod pojmom antivakcinalni lobista podrazumijeva se osoba uglavnom bez formalnog medicinskog ili farmaceutskog znanja, koja koristi medije za širenje pseudoznanstvenih podataka i anegdotalnih dokaza, osporavajući zvanična medicinska stajališta – pojašnjava Musa.

Posljedice nevakcinisanja su pad kvaliteta kolektivnog imuniteta populacije protiv određenih zaraznih bolesti, što prijeti ponovnim sporadičnim ili epidemijskim javljanjem bolesti koje se mogu prevenirati cijepljenjem.

– U epidemiji morbila u 2014./15. godini, u Federaciji BiH registrirana su 5.103 slučaja, a među njima 553 osobe su hospitalizirane. Komplikacije su češće kod djece mlađe od pet godina i trudnica – naglašava Musa.

Među roditeljima “sporno” cjepivo protiv morbila, zaušnjaka i rubeole (MMR), objašnjava dr. Musa, u upotrebi je pedeset godina.

– U 1981. godini, kombinirana vakcina protiv morbila, zaušnjaka i rubeole (MMR) je uključena u program imunizacije. Uvođenje cjepiva protiv morbila rezultiralo je značajnim smanjenjem registriranih slučajeva morbila, zaušnjaka i rubeole. Za vrijeme ratnih zbivanja u BiH devedesetih godina i osnovna vakcinacija djece je bila ugrožena, ostavljajući jedan dio djece nezaštićenim ili nepotpuno zaštićenim. U poslijeratnom periodu antivakcinalnim lobiranjem, koje je sa zakašnjenjem u odnosu na zemlje Zapada, stiglo i u našu zemlju, MMR cjepivo je povezivano sa strahom i kontroverzom, što je imalo za posljedicu nedostatne ciljne obuhvate imunizacijom – kazao je on.

Komentirajući to da vakcinu MMR mnogi roditelji povezuju s autizmom, dr. Musa podsjeća na članak objavljen 1998. godine, u kojem je izražena zabrinutost zbog moguće veze između MMR cjepiva i autizma. Ističe da je taj članak povučen iz časopisa u kojem je objavljen zbog brojnih naknadno utvrđenih propusta i nepravilnosti, dok je prvi autor ostao bez licence za obavljanje medicinske djelatnosti, a deset suradnika se odreklo članka.

– Veza između MMR cjepiva i autizma je odbačena, što je dokazano brojnim znanstvenim studijama – tvrdi dr. Musa.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je tokom razdoblja 2000.-2014., cijepljenjem protiv morbila spriječen 17,1 milion smrtnih ishoda.

U konačnici dr. Musa podsjeća da je u Federaciji BiH imunizacija zakonska obveza, kao i u brojnim drugim zemljama.