Veliki interes za Zakon o javno-privatnom partnerstvu u ZDK-u

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji s “USAID Sida Gold projektom”, prezentirala je danas u Zenici novi model javno-privatnog partnerstva za ovaj kanton pod nazivom “Od ideje do uspjeha”.

Prije mjesec dana Skupština ZDK-a je među prvim kantonima u Federaciji BiH usvojila novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu čije izmjene i dopune omogućavaju da on bude efikasnije provodiv.

Po riječima pomoćnika privrede ZDK-a Osmana Buze, novi zakon znatno unapređuje i jasnije definiše primjenu modela javno-privatnog partnerstva, i za njegovu primjenu već ima velikog interesa stranih kompanija i bh. dijaspore.

– Želimo da promijenimo mišljenje javnog i privatnog sektora i da budemo kvalitetan servis u realizaciji svih projekata, a to povrđuje i naša suradnja s USAID timom, koji nam je pružio ogromnu podršku – ističe premijer ZDK-a Miralem Galijašević.

Novi zakon o javno-privatnom partnerstvu mogao bi uskoro da se djelimično primijeni i u Kantonu Sarajevo, a premijer ovog kantona Elmedin Konaković kaže da se radi o ozbiljnom pristupu ovoj materiji s jasno definiranim ciljevima i što je najvažnije nudi punu transparentnost kod realizacije projekata.

– Ovaj model je dobar primjer i za nas, ali i ostale zajednice u BiH. U Kantonu Sarajevo postoji Zakon o javno-privatnom partnerstvu i Zakon o koncesijama, ali su dosadašnji efekti primjene tih zakona jako slabi. Vidimo koliko su ljudi zainteresovani za temu i da kompletan realni privatni sektor čeka da se riješi ova problematika. Ovo je zaista nešto što ćemo zajedno vjerovatno i mi prepisivati kako bismo popravili Zakon o javno-privatnom partnerstu i Zakon o koncesijama – naglasio je Konaković.

Brojni poslodavci koji su sudjelovali na prezentaciji projekta pozdravili su donošenje novog zakona, a članovi Udruženja poslodavaca Zenica istakli su da je zakon dobar okvir za zajedničke projekte, ali da treba omogućiti još bolju zaštitu oba partnera u procesu ugovoranja i rada na određenom projektu.

I predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić naglašava da je ovaj zakon odlična podloga za dalje investiranje i radove.

– Mi nemamo dovoljno projekata i nemamo strategiju koji su to projekti interesantni za razvoj. Moramo što prije harmonizirati zakone u BiH na svim razinama i uskladiti s inicijativom Evropske unije, jer je to naš put u evropske integracije, a oni traže harmoniziranje i donošenje zakona kao što je to i danas Zakon o javno-privatnom partnerstvu – potcrtao je Bojić.

Vezani članci

Vlada ZDK finansira dva programa fokusirana na smanjenje nezaposlenosti

Visokoin.com

Tadić: Bošnjacima uzet jedan mandat, HDZ nije tražio trećeg ministra u ZDK

Visokoin.com

Vlada ZDK za proizvođače brojlera, voća i povrća dodijelila poticaje od 483.000 KM

Visokoin.com

Vlada ZDK isplatila 399.962 KM poticaja za poljoprivredu i zaštitu životinja

Visokoin.com

Vlada ZDK izdvojila milion maraka za nabavku testova

Visokoin.com

Mirza Ganić podnio ostavku na mjesto premijera ZDK

Visokoin.com