Veliki uspjeh za BiH na Svjetskom Juniorskom prvenstvu u dizanju tegova

Četveročlani bh. tim u dizanju tegova napravio je veliki uspjeh u Grčkoj, gdje se održava Svjetsko prvenstvo do 20 godina.

Naime, mlada petnaestogodišnja Nejla Kalača, je napravila plasman na deveto mjeto u svijetu, što je dosad najbolji rezultat bh. dizanja tegova. Iako u borbi sa pet godina starijim takmičarkama, Nejla je bila sjajna.

Nejla, koja se kvalitetom izborila da nastupa u A grupi je “deklasirala” slijedeću takmičarku, desetoplasiranu Amer Hanaan iz Saudijske Arabije ostavivši je 1 kg u trzaju, čak pet kilograma u izbačaju i 6 kilograma u biatlonu.

Kalača je pod palicom iskusnog Selektora i njenog trenera, Namika Omerovića, osvojila sjajno deveto mjesto na svijetu, ali je i oborila državne seniorske rekorde (naravno uz seniorske i u svim starosnim grupama,u kojima nastupa).

Dva puta obarala rekord u trzaju, tri puta u izbačaju i 3 puta u biatlonu, odnosno 8 seniorskih rekorda jučer, a ukupno, u svim starosnim grupama je Nejla oborila 32 rekorda.

Novi seniorski rekordi u kategoriji do 49 kg su 41 kg trzaj, 53 kg izbačaj i 94 kg biatlon.

Nakon uspjeha Nejle Kalače, Faris Durak nastavlja sa uspjehom. On je osvojio trinaesto mjesto na svijetu u kategoriji težoj od njegove prirodne kategorije.

Uz odličan plasman, Faris, vođen trenerom Harisom Durakom i Selektorom Namikom Omerovićem, oborio i niz rekorda BIH. Seniorske rekorde u trzaju je obarao dva puta, u biatlonu 3 puta, a u izbačaju jednom. Faris je postavio nove rekorde u kategoriji 67 kg na 90 kg trzaja, 112 kg izbačaja i 202 kg biatlona.

Ukupno oboreno 6 seniorskih rekorda. Uz to je oborio i po 6 juniorskih, U23 i studentskih rekorda, ukupno 24 rekorda.

Treba napomenuti i da je Faris imao svih 6 uspješnih pokušaja.