VENECIJANSKA KOMISIJA: ETNIČKA PRIPADNOST NIJE OSNOV ZA IZBOR SUDIJA USTAVNOG SUDA BIH

Venecijanska komisija prihvatila je zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i izdala mišljenje da etnička pripadnost ne može biti osnova za izbor sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Komisija je istakla da etničke kvote ili etnički paritet (2B+2H+2S) ne smiju biti korišteni prilikom izbora sudija, jer to predstavlja diskriminaciju i podriva integritet suda, što je suprotno evropskim praksama.

Komisija je također naglasila da profesionalno iskustvo kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH treba biti precizirano, te da kandidati trebaju imati 10 do 15 godina iskustva na pozicijama sudije, profesora ustavnog prava ili advokata.

Prema Venecijanskoj komisiji, insistiranje na etničkom paritetu u izboru sudija zapravo bi uvelo sistem etničkih kvota u Ustavnom sudu, što je suprotno slovu i duhu Ustava Bosne i Hercegovine.

 

Stoga, Komisija ne može podržati takav pristup.

Šta ovo znači: Mišljenje Venecijanske komisije znači da izbor sudija u Ustavni sud BiH treba biti zasnovan na profesionalnim kvalifikacijama i iskustvu, a ne na etničkoj pripadnosti.

Ovo bi trebalo osigurati nepristrasnost i profesionalnost sudija, te zaštititi integritet Ustavnog suda BiH od etničkih podjela i diskriminacije.