Vijeće ministara donijelo odluku: Građani BiH će u još jednu zemlju moći bez vize

Prema podacima londonske savjetodavne tvrtke Henley & Partners, nisu u pravu. U svijetu postoji čak 118 država koje ne traže vize za ulazak bh. državljana. Mnoge od njih su, doduše, malo poznate zemlje poput Niue, otočne državice površine oko 260 kvadratnih kilometara u kojoj živi manje od 2.000 ljudi.

Jedna od takvih država je i Aruba. To je otok u Karibima 25 km sjeverno od Venezuele. Ona je jedna od četiri ustavne zemlje Kraljevine Nizozemske. Kao i druga tri dijela Nizozemske, i Aruba ima vlastiti ustav i svoju vladu. Aruba uživa potpunu unutrašnju autonomiju.

Po jačini pasoša BiH je na 47. mjestu u svijetu. Državljani BiH mogu ući u 118 država, a po svemu sudeći ta lista će se produžiti za još jednu.

Bezvizni režim s UAE
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici utvrdilo Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o uzajamnom izuzeću od zahtjeva za ulaznu vizu.

Zaključivanjem tog memoranduma državljani BiH će biti izuzeti od obveze pribavljanja vize za ulazak u UAE, gdje mogu boraviti do 90 dana u bilo kojem razdoblju оd 180 dana. Na isti su način državljani UAE-a ranije oslobođeni pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriju BiH, što je potvrđeno i tim memorandumom.

Na taj način će se državljanima BiH omogućiti jednostavnije i jeftinije putovanje u UAE u turističke i poslovne svrhe.

Prijedlog memoranduma, s Prijedlogom osnova za njegovo zaključivanje i prijedlogom zа odobravanje njegove privremene primjene, bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar vanjskih poslova.