Više od 60 slučajeva mišje groznice u SBK

Za zaposlenike Infektivnog odjela Bolnice Travnik, na kojem trenutno nema pacijenata oboljelih od koronavirusa, nema predaha. Registrovano je više od 60 slučajeva kliničke forme hemoragijske ili mišje groznice, zbog čega infektolozi kažu da proživljavamo takozvanu mišju godinu.

Eskalacija virusa, čiji su rezervoar šumski i poljski miševi te pacovi, koji virus šire preko izlučevina, pri čemu su najugroženiji šumski radnici, berači šumskih plodova, te poljoprivrednici i izletnici, najvidljivija je u Srednjobosanskom kantonu. Posljednjih mjeseci kod većine pacijenata, kažu, bilježe izuzetno tešku kliničku sliku zbog čega su ih transportirali u sarajevski Klinički centar.

„U SBK do sad smo imali 62 slučaja kliničke forme hemoragijske groznice. Troživljavamo trenutno jednu mišju godinu“, kaže dr. Minela Zekiri-Sivro, infektologinja u JU Bolnica Travnik.

Među pacijentima zaraženim ovim virusom je i mladić iz Gornjeg Vakufa, koji je zbog težih simptoma primljen prvo na hirurški odjel da bi nakon obavljene dijagnostike bio podvrgnut liječenju od hemoragijske groznice. Pretpostavlja se da je virus pokupio u šumi ili tokom radova u dvorištu kuće.

„Malaksalost, nemoć, stomak, bolovi u u bubrezima, otežano mokrenje, ogromni bolovi u stomaku, zamućenje vida“, priča Adnan Čajdin.

Infektolozi upozoravaju na izbjegavanje boravka u šumi i na livadama, te pozivaju na održavanje lične higijene i pranje šumskih plodova, jer ni ovaj virus, nažalost, ne bira dob.

„Najviše smo imali pacijenata iz Gornjeg Vakufa, Bugojna iz Kreševa. Sad dolaze iz Kiseljaka, iz okoline Travnika. Imali smo djecu od 10 i odrasle osobe do 70 godina“, navodi dr. Zekiri-Sivro.

Nažalost, uz takozvanu mišju groznicu, u ovom kantonu ponovo su aktivni i slučajevi bruceloze, koja se najčešće dijagnosticira kod stočara i konzumenata nepasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda.

Vezani članci

Rudarima će biti isto, samo će struja poskupiti: Kriminal u rudnicima nikog ne interesuje

Visokoin.com

U FBiH zaraženo još 150, jedno lice preminulo

Visokoin.com

Zbog tragične nesreće u Novom Travniku proglašen dan žalosti

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

U vatrenom obračunu kod Viteza ranjena jedna osoba

Visokoin.com