VISOČANIN BORIS STANKOVIĆ BRILJIRAO NA MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI U OSLU

Na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se održava u Oslu (Norveška), Bosna i Hercegovina je ostvarila izuzetan rezultat.

Naši takmičari osvojili su 3 srebrne i 2 bronzane medalje, te jednu pohvalu. Srebra su osvojili Benjamin Mujkić, Jovan Vuković i Boris Stanković, dok su bronze osvojili Marko Dimitrić i Haris Imamović. Emira Ibrahimović je osvojila počasnu pohvalu.

Posebno je impresivno da je Benjamin tek učenik prvog razreda, čime je postao ubjedljivo najmlađi osvajač srebrne medalje iz BiH.

Ove godine oboreni su mnogi rekordi. Najprije, nikada u jednoj godini naša ekipa nije osvojila više od jedne srebrne medalje (u dosadašnjih 29 učešća je osvojeno ukupno 6 srebrnih medalja), a ove godine smo osvojili čak 3! Također, oboren je rekord od 103 boda iz 2018. godine, te postavljen novi rekord sa čak 154 boda!

Pored toga, ove godine smo osvoji 36. mjesto u konkurenciji 104 države, što je najbolji ekipni plasman u posljednjih 20 godina!

Zanimljivo je da je u ekipnom plasmanu odmah ispred nas Hrvatska sa 157 bodova, a odmah iza nas Srbija sa 153 boda. Iza nas su ostale i države poput Švicarske, Argentine, Španije, Portugala, Češke, Danske, Austrije, Švedske, Norveške…

Udruženje matematičara Kantona Sarajevo je organizovalo pripreme za ove učenike od 13. do 19. juna, međutim, ovi rezultati su plod dugogodišnjeg rada, ovi učenici pohađaju matematičke kampove i Školu matematike već 5-6 godina.

Liderka ekipe je bila Adisa Bolić, a zamjenik Milislav Knežević.

Velike čestitke učenicima, liderima, mentorima, profesorima i porodicama učenika! Puno sreće u budućnosti, ne sumnjamo u odlične rezultate!

oslobodjenje.ba