VISOČKI GOLUB ŠAMPION NA INTERNACIONALNOJ IZLOŽBI U SOMBORU

Nakon što je prije nekoliko godina na Državnoj izložbi u Zenici Visočki golub zvanično priznat, prije nekoliko dana na Internacionalnoj sceni u Somboru osvojio je i Evropsku šampionsku tittulu.

“Prošlu nedjelju smo prvi put od priznanja Visočkog goluba izašli na Internacionalnu scenu, tačnije, na Evropsko prvenstvo u Somboru i imao sam sreću da osvojim Evropsku šampionsku titulu sa Visočkim golubom. Ono što je nama interesantno je prije svega što je to prvi naš izlazak, koji nam je itetkako značio. Visočkog goluba smo iznijeli Midhat Novokmet, koji je inače tvorac Visočkog goluba i moja malenkost. Sigurno da možemo reći da je osnivanje jedne autohtone pasmine u BiH, pa tako i u Visokom vrlo značajno, jer je ovo prva autohtona pasmina našeg grada po kojem i nosi ime. Imamo ukupno nekih osam pasmina koje su priznate u čitavoj BiH”, rekao je između ostalog Enes Handžić, odgajivač iz Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Salih Šahinović“ Visoko.

Odlike Visočkog goluba su značajne, prvenstveno, to je ukrasni-izložbeni golub, nastao je križanjem tri vrste golubova, periker, kapuciner i uzbekistanski prevrtač. Ovaj golub naprijed ima jednu ružu, nazad kapu i tzv. gaće (perke) na nogama. Kako ističe naš sagovornik, ovaj golub je prisutan u više boja, pored crne, tu je crvena, žuta, bijela, špricani u svim bojama, srebrena itd.

Izuzetan je značaj i uloga u očuvanju autohtonih vrsta i pasmina domaćih životinja kao dijela naše kulturne baštine, neke od njih pružaju sigurnost i za održivu biološku raznolikost ekosistema.

Više o Visočkom golubu, Udruženju za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Salih Šahinović“ Visoko i o tome koliko ovaj hobi budi interesovanje, pogledajte večeras u emisiji Visoko info.

Dženeta Lopo visoko-rtv.ba