Visočki Neimax nastavio trend rasta pored svih problema

Pandemijsko vrijeme za sektor kartona i kartonske ambalaže je bilo jako izazovno. U prvom valu pandemije kompanije iz ovog sektora morale su se suočiti s logističkim problemima i nemogućnosti uvoza sirovina.

Nakon prvog vala velike potražnje za robom, došao je period niske potražnje.

“Kada su naši izvoznici iz autoindustrije i industrije namještaja krenuli s redovnim izvozima tako se i potražnja oporavila. Krajem 2020. godine potražnja je nadmašila ponudu i krenuo je, do sada neviđeni talas poskupljenja sirovina koje uglavnom uvozimo iz EU”, kazao je za portal Akta.ba Ermin Neimarlija, komercijalni direktor tvornice kartona i kartonske ambalaže Neimax Visoko.

Povećane cijene sirovina

Prema njegovim riječima, u prvih nekoliko mjeseci imali su značajnih poteškoća u apsorbovanju povećanih cijena sirovina.

“U jednom momentu desilo se da su svi naši konkurenti krenuli s korekcijom cijena gotovih proizvoda i od tog trenutka više nismo imali probleme ovog tipa. Kako se cijene sirovina mijenjaju svakog mjeseca, tako su već svi učesnici na tržištu shvatili da se cijene moraju automatski prilagođavati i da je najvažnije da imate robu”, objašnjava on.

Dodaje da im puno veći problem u poslovanju zadaju kvote koje uvode proizvođači sirovina diljem svijeta. Sve fabrike su na 100% kapaciteta i nemaju mogućnosti pronaći alternativni izvor.

“Mi, već godinama, gradimo partnerske odnose s našim poslovnim partnerima i zahvaljujući takvom odnosu u ovom vremenu imamo dovoljno sirovina za rad”, ističe direktor Neimaxa.

Nastavljaju trend rasta

Pored svih problema s količinama i cijenama uspjeli su rasti u 2020. godini, a isti trend je nastavljen u 2021. godini.

“Naši partneri s kojima radimo su cijenili dugogodišnju saradnju i pozitivno odgovorili na našu povećanu tražnju za sirovinama, pa smo iskoristili slobodne kapacitete u proizvodnji i dovoljne količine sirovina da zadovoljimo povećanu potražnju koja je prisutna na tržištu”, napominje.

Na pitanje da li su u poslovanju imali neku potporu države, direktor Neimaxa navodi da od države očekuju samo da im ne stvara probleme.

“Od države je dovoljno da nam ne stvara probleme i da one koji se pojave sistemski riješi, a mi ćemo na bazi svoje produktivnosti i kompetencija osigurati konkurentnost na tržištima na kojima poslujemo. Trenutno aktivni podsticaji su uglavnom vezani za zapošljavanje i tu smo aktivni na nivou u kojem povećavamo broj zaposlenih. Ovakvi podsticaji su dobrodošli i pozdravljamo namjere naše države”, navodi on.

Govoreći o unapređenju procesa proizvodnje, Neimarlija kaže da su u pandemijskom vremenu imali neke manje investicije vrijednosti oko pola miliona KM.

“U narednoj godini planiramo značajnije investicije u proširenje kapaciteta s ciljem zadovoljavanja potreba i zahtjeva naših kupaca”, kaže nam on.

Neimax je izvozno orijentisana firma koja će ove godine imati rast od preko 40 posto u odnosu na 2020. godinu. Trenutno izvoze preko 40 posto proizvodnje u zemlje bivše Jugoslavije.

I u narednoj godini planiraju povećanje prodaje za dodatnih 40 posto i povećanje broja zaposlenih za 10-15 ljudi.

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com