Visočki poljoprivrednici: Jedino nam Vlada ZDK pomaže u proizvodnji, gradska uprava do sada nema sluha za nas

U ovosedmičnom izdanju emisije Zelena panorama na Federalnoj televiziji predstavljeno je Udruženje poljoprivrednih proizvođača AGRO-VIS iz Visokog. Udruženje okuplja oko 80 proizvođača, koji se bave proizvodnjom u plastenicima i na otvorenom polju. Visoko je nadaleko poznato po proizvodnji povrća pa su iz tog razloga željeli da se udruže i na taj način sebi osiguraju bolje uslove.

Plastenička proizvodnja u Visokom u proteklih nekoliko godina doživjela je ekspanziju, a stručnjaci kažu da postoji potencijal da bude proširena još i više.

Svi proizvođači ističu kako su jedinu pomoć u proizvodnji dobili od Vlade ZDK-a, a kako je od lokalne vlasti i nemaju podršku.

“Naše udruženje je novo, tek je osnovano u ovoj godini. Nismo do sada na visočkoj općini imali to udruženje, pa smo vidjeli da ne možemo ostvarivati svoja prava bez udruženja. S tim što smo i do sada imali veliku podršku od kantonalne uprave, od ZDK-a na plasteničku proizvodnju i oni nas jedini podržavaju u ovoj proizvodnji. Imamo oko 80 hektara samo plasteničke proizvodnje, tako da smo lideri u ZDK-u što se tog tiče. Do sada naša gradska uprava nema sluha za našu proizvodnju, da nam koliko-toliko pripomogne.

Ova godina nam je bila teška, pogotovo na otvorenom za papriku i paradajz, tako da teško da izađemo u pozitivi ove godine, jer teška je godina ovo bila. Već imamo problem sa plasmanom, imamo viškove, a kada je bilo vrijeme korone, u vrijeme proljetne sjetve obećali su nam svašta nešto da bi mi što više zasijali. Mi smo povećali za 30 posto svoje kapacitete u proizvodnji, imamo višak i sad šta će se desiti vidjet ćemo. Pokušat ćemo pronaći neka rješenja, potpisali smo neke ugovore o otkupu sa BIOS-om. Potpisali smo i sa Gradskom upravom Visokom ugovor o otkupu, s tim što sporo ide otkup. Sezona je već na izmaku, a otkupljeno je svega pet tona i to je malo za ugovorenu količinu od 50 tona za ovu godinu, a ona je već pri kraju”, kazao je Mirsad Dervišbegović iz UP AGRO-VIS Visoko.

(FTV)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Vlada ZDK-a odobrila 25.000 KM na ime pomoći radu ANU BiH

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com