VisokoIN.com: Sretan Dan državnosti!

Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), održano je 25. novebara 1943. u Mrkonjić Gradu. Na tom zasjedanju donjeli su odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njene historiske granice koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, i definisali je kao jednu od šet ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugolsaviji. Tog 25. novembra 1943. godine BiH je obnovila svoju državnost koju je izgubila 1463. godine padom pod upravu Osmanske carevine.

Odluka je nakon par dana potvrđena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a (Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije) u Jajcu. Nakon oslobođenja 1945. godine, BiH je dobila grb, zastavu i za vrijeme socijalizma to su bili njeni simboli sve do 1992. godine.

ZAVNOBiH-om BiH je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Dan državnosti BiH izglasalo je 247 vijećnika ZAVNOBiH-a svih bh. naroda.

Redakcija portala VisokoIN.com svim Bosancima i Hercegovcima želi sretan 25. novembar, Dan državnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine !

(VisokoIN)