Vlada FBiH: Plin poskupio zbog redovnog usaglašavanja tromjesečnih cijena koje diktira Gazprom

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije danas je objavilo da je plin morao poskupiti za 3,9 posto, te da se radi o redovnom usaglašavanju tromjesečnih cijena koje diktira Gazprom, a ne o novom ugovoru “Energoinvesta” i “Sarajevo – gasa” Istočno Sarajevo.

Navode da je poskupljenje plina bilo neizbježno zbog rasta cijena na svjetskom tržištu i da Vlada FBiH nije mogla utjecati na rast cijena energenata u svijetu, ali je osigurala da povećanje cijene prirodnog gasa bude minimalno.

Istaknuto je da je cijena prirodnog gasa povećana za 3,9 posto, odnosno sa dosadašnjih 836,53 KM na 869,15 KM po metru kubnom, a sve zbog redovnog tromjesečnog usaglašavanja kojim je Gazprom izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za I kvartal 2024.

To je rezultiralo neizbježnim povećanjem nabavne cijene prirodnog gasa a rast cijena prirodnog gasa se desio u cijeloj regiji, Evropi i svijetu. Jedan od glavnih razloga povećanja cijene gasa jeste povećanje cijene nafte koja direktno utječe na određivanje cijene gasa.

Iz Ministarstva naglašavaju da je povećanje cijene nafte uzrokovano, između ostalog, i blokadom Sueckog kanala jer su brodarske kompanije zaustavile svoje isporuke kroz Crveno more, izbegavajući Suecki kanal, a napadi koji se dešavaju na tom području izazivaju strah od prekida redovnog snabdijevanja. Shodno svemu naprijed navedenom, nažalost, moralo je doći do povećanja cijene nafte, a samim time i do povećanja cijene prirodnog gasa, ali je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurala da to povećanje bude minimalno.

– Cijene nafte na svjetskom tržištu, ratovi, krizne situacije nisu nešto na šta možemo utjecati. Vlada FBiH daje sve od sebe kako bismo zaštitili građane Federacije BiH i osigurali redovno, stabilno i sigurno snabdijevanje prirodnim gasom. Konstantno pratimo i nastavit ćemo pratiti stanje i cijenu energenata na svjetskom tržištu – kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić

Dodao je da je analizom protekla tri mjeseca bilo evidentno i neizbježno da će doći do povećanja cijene prirodnog gasa s početkom 2024.

Lakić je naglasio da očekuje da vrlo brzo bude potpisan ugovor između “Energoinvesta” i “Sarajevo – gasa” Istočno Sarajevo.

– Direktori ova dva preduzeća su trebali već potpisati Ugovor i sprovesti ono što je dogovoreno na nivou ministara dva entiteta, a kojem su također prisustovali i direktori. Građani su naš priroitet i zbog toga demantujem sve napise kvazipatriota i lažnih dušebrižnika Federacije BiH da je ovo povećanje cijene zbog novog ugovora o novoj transportnoj cijeni gasa u BiH. Građanima Federacije Bosne i Hercegovine još jednom obećavam da će plina biti, te da ćemo konstantno nastojati osiguravati da cijene energenata u Federaciji BiH budu najmanje moguće – zaključio je Lakić.

Potcrtano je da je cijena prirodnog gasa i dalje daleko niža u odnosu na prethodni period kada su Vladu vodile neke druge političke partije. Zbog pravovrmemenog i detaljnog informisanja javnosti dostavljen je i grafikon cijena prirodnog gasa po kvartalima iz prethodnog perioda:

Iz navedenog grafikona je vidljivo da je cijena gasa iz oktobra 2022. bila čak za više od 25 posto veća nego što je cijena gasa donesena nedavnom odlukom Vlade FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.