Vlada ZDK prihvatila izvještaj o radu Kantonalnog suda Zenica

Izvještaj o radu Kantonalnog suda Zenica u 2012. godini razmatran je i usvojen na 103. sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Prema podacima u ovom Izvještaju toku 2012. godine Kantonalni sud zaprimio je 4793 predmeta po svim oblastima, a iz prethodne godine preneseno je 1648 predmeta, pa je tako u radu bilo ukupno 6441 predmet. Sud je riješio ukupno 5.089 predmeta što je za pet odsto više nego u 2011. godini.

Kad je u pitanju efikasnost u radu sudija, ostvaren vrlo visok prosječan procenat ostvarenja sudijske norme od 115 odsto. To je rezultat, prije svega, popunjenosti broja sudija (18 stalnih i dvoje dodatnih sudija, prema odluci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća), zatim dodatnog zalaganja, svakog od sudija, kao i svih drugih uposlenih u Kantonalnom sudu.

U skladu sa Programom rada, ali i programom rješavanja zaostalih predmeta za 2012. godinu na krivičnom referatu poboljšana je ažurnost i ponovo dostignut nivo predviđen zakonom. Kad je u pitanju prvostepeni krivični postupak, svaki od predmet odmah je upućivan u proceduru, a isto je i sa predmetima koji dođu sa općinskih sudova gdje Kantonalni sud radi drugostepeni žalbeni postupak. Postignuta je i zakonska ažurnost na referatu upravnih sporova, a na drugostepenom parničnom referatu smanjen je broj neriješenih predmeta, tako da se oni rješavaju prosječno za šest mjeseci po prijemu u sud.

Pored toga, Sud je u potpunosti tehnički opremljen za elektronsko evidentiranje rada na predmetima što znatno ubrzava organizaciju rada i vođenja sudskih procesa. Treba reći i to da je Vrhovni sud potvrdio 95 posto oduka Kantonalnog suda Zenica što je izuzetno velik procenat koji govori o kvalitetu rada sudija ovog suda. Treba istaći i to da se u 2013. godini očekuje znatnije povećanje broja predmeta ratnog zločina. Naime, u 2012. godini bio je samo jedan predmet ove vrste, a ove godine već u prva tri mjeseca u Kantonalni sud Zenica došlo je šest predmeta. Radi se o uglavnom o ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva i zločinima protiv ratnih zarobljenika.

U obimnom Izvještaju o radu Kantonalnog suda između ostalog navodi se podatak da je završeno sedam predmeta koji se odnose na krivično djelo ubistvo, pet predmeta za razbojništvo, jedan predmet za razbojničku krađu, te četiri predmeta za organizovani kriminal, te dva predmeta za zloupotrebu položaja, itd…

(VisokoIN)