Vlada ZDK usvojila izmjene Zakona o visokom obrazovanju

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na današnjoj sjednici utvrdila je Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju ZDK, čime je ispunila zahtjeve studenata Univerziteta u Zenici (UNZE) koji su tražili da se uslovi upisa i studiranja prilagode okolnostima pandemije virusa COVID-19.

Izmjene predviđaju povoljnije uslove za studente za prelazak u narednu akademsku godinu, odnosno da mogu prenijeti i više od 12 ECTS bodova te više od dva predmeta, o čemu će odluku, budući da tu ima i akademskih pitanja, donositi Senat Univerziteta u Zenici (UNZE) – rekao je nakon sjednice ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić.

Drugi dio izmjena tiče se generalno uslova izvođenja nastave u situacijama pandemije, epidemije ili vanrednog stanja, a propisano je da se nastava u tim okolnostima može izvoditi online.

Treća izmjena se odnosi na produženje roka za diplomiranje, magistriranje i doktoriranje studenata koji su studirali po starom sistemu obrazovanja, a taj rok je produžen do kraja 2022. godine, jer postoji veći broj zahtjeva, posebice magistranata i doktoranata koji su završili cijelu proceduru, ali nisu odbranili magistarski, odnosno doktorski rad.

Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju trebale bi biti na devnom redu naredne sjednice Skupštine ZDK, a o čemu će odlučiti Kolegij. Mi ćemo odmah proslijediti usvojene izmjene prema Skupštini i očekujem da će zastupnici ovaj prijedlog usvojiti – rekao je Kozlić.

Vezani članci

Tadić: Bošnjacima uzet jedan mandat, HDZ nije tražio trećeg ministra u ZDK

Visokoin.com

Vlada ZDK za proizvođače brojlera, voća i povrća dodijelila poticaje od 483.000 KM

Visokoin.com

Vlada ZDK isplatila 399.962 KM poticaja za poljoprivredu i zaštitu životinja

Visokoin.com

Vlada ZDK izdvojila milion maraka za nabavku testova

Visokoin.com

Mirza Ganić podnio ostavku na mjesto premijera ZDK

Visokoin.com

Visočki poljoprivrednici: Jedino nam Vlada ZDK pomaže u proizvodnji, gradska uprava do sada nema sluha za nas

Visokoin.com