Vlasnik hotela postavio skrivene kamere u sobe i snimao goste

Nastala je prava uzbuna među turistima nakon što je otkriveno da je vlasnik hotela na Halkidiku u Grčkoj postavio kamere u hotelske sobe.

Kako prenose grčki mediji, vlasnik hotela na Halkidikiju instalirao je skrivene kamere po sobama i nezakonito pratio i snimao privatne trenutke svojih gostiju.

Istraga grčke policije pokrenuta je nakon prijave mladog para, koji je krajem septembra 2022. godine u sobi u kojoj su proveli noć, pronašao kameru.

Kako je saopšteno iz policije, tokom istrage je utvrđeno da je 34-godišnji vlasnik hotela snimao i pratio 27 osoba, od kojih su velika većina grčki i strani turisti, od kojih je 13 identifikovano.

Protiv vlasnika je podneta prijava koji će biti prosleđen prvostepenom tužilaštvu Halkidikija, zbog kršenja zakona o ličnim podacima i privatnosti telefonske komunikacije i usmenog razgovora.

Kako se navodi u istom saopštenju, u pretresu prostorija turističkog smještaja pronađeno je šest „skrivenih“ kamera, simulirajućih punjača za mobilne telefone, osam memorijskih kartica, registrator za spoljni nadzor zatvorenog kruga, jedinica za digitalno skladištenje podataka, pronađeni su i oduzeti prenosni elektronski računar, tablet uređaj i mobilni telefon, prenosi novi sajt tvks.gr.

Turisti ogorčeni

Otac jednog četvorogodišnjaka je progovorio je za medije i opisao šta je doživio u hotelu prošlog leta sa svojom porodicom, kao i misli koje su mu prolazile kroz glavu kada je otkrio kameru.

„I naš lični život, a posebno naše dijete su pogođeni. Mijenjali smo mu pelenu, bio je nag previše sati u sobi i uopšte nije bilo prijatno znati da je neko ovo snimio i da to može da koristi bilo gdje na internetu” kaže otac djeteta.

U noćnom ormariću pored njihovog kreveta, crni uređaj, koji liči na punjač za mobilni telefon sa usb portom, snimao je njihove privatne trenutke u sobi u kojoj su boravili na Afito Halkidikiju.

„Izgledalo je kao neki punjač za telefon sa USB portom. To je snimalo nas dok smo bili u sobi. Ne znam kakva je kamera u tom čudu, niti kakve je snimke mogla da napravi i iz kojih uglova. Mislim da je sa tog stočića mogla cijelu sobu da snimi“, kaže otac.

U sobama hotela otkriveno je ukupno 6 skrivenih kamera koje su snimale sliku i zvuk.

„Sjećam se da sam supruzi rekao da ne puni telefon na tom čudu jer smo imali naše punjače, a i da je u zidu imao USB utičnicu, tako da to crno čudo nismo ni dirali. Tek sada znam da je tu bila kamera“, navodi on.

Kako kaže ovaj otac, utisci o smještaju su u početku bili odlični, a zapravo je i sam čestitao hotelijeru koji je sada optužen.

„Bio je na nivou hotela sa pet zvjezdica. Imao je sef unutra, aparat za kafu, klimu, lijepo kupatilo. Bilo je jako dobro i vlasnik kojeg smo sreli dao nam je neke popuste za kafić u centru sela. Lično sam mu čestitao, jer sam bio oduševljen poslom koji je uradio i sve je bilo po veoma razumnoj cijeni“, rekao je on.