Voće i povrće nas čini ljepšima i privlačnijima

Ako vas činjenica da je voće i povrće jako zdravo te da sadrži brojne vitamine i minerale nikada nije uspjela uvjeriti da ga jedete u dovoljnim količinama te ste češće posezali za kockicom čokolade nego za narančom ili celerom, možda vas rezultati novog istraživanja uvjere upravo u suprotno.

Naučnici sa Univerziteta St. Andrews otkrili su da voće i povrće ne samo da je dobro za zdravlje i organizam već nas čini ljepšima i privlačnijima. Tako, prema rezultatima istraživanja, osobe nakon samo šest sedmica redovnog jedenja voća i povrća izgledaju ljepše, zdravije i privlačnije, piše Daily Mail.

Istraživanje su naučnici provodili fotografišući lica 35 ispitanika tokom tih šest sedmica. Krajnji rezultat pokazao je da ako dnevnu porciju voća i povrća uvećamo za 2,9 puta izgledati ćemo zdravije, a porcije uvećane 3,3 puta učiniti će nas privlačnijima.

Voće i povrće bogato je karotenoidima koji stanice štite od oštećenja i štetnih uticaja, a mogu čak i spriječiti pojavu bolesti kao što su karcinomi i srčane bolesti. Otprije je poznato kako konzumacija veće količine određenog povrća, poput mrkve, može obojiti kožu u narančastu boju, ali do sada nije bilo poznato kako je povećanje žutih i crvenih pigmenata u koži privlačno i atraktivno, prenosi tportal.

Kamerom koja može mjeriti promjene u boji kože, poput jačeg crvenog i žutog pigmenta, naučnici su otkrili da se boja kože mijenjala zavisno o unosu voća i povrća u organizam. Koristeći svjetlosne senzore, naučnici su dokazali da su crvene i žute nijanse povezane sa nivoima karotenoida u koži.

Iako postoji nekoliko vrsta karotenoida, naučnici smatraju kako na kožu najjači uticaj ima likopen, koji paradaizu i crvenim paprikama daje crvenu boju te i beta-karoten, koji se nalazi u mrkvi, brokuli, tikvicama i spanaku.

Na boju kože isto tako mogu uticati i polifenoli, a nalaze se u jabukama, borovnicama i trešnjama te uzrokuju crvenjenje lica te povećan protok krvi na površini kože.

(VisokoIN)

Vezani članci

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Visokoin.com

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

Visokoin.com

Zašto smo svi postali tako zaboravni

Visokoin.com

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

Visokoin.com

Tri pravila za svakodnevnu njegu

Visokoin.com