Vojin Mijatović: SDP je dobio drugu šansu. NiP ima izazov da se ne pretvori u SDA

Proces promjena je krenuo i bit će jako bolan, ali po sve nas, napisao je na Facebooku potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

U nastavku je dodao:

“Proces promena u BiH je počeo trajaće i biće jako bolan. Nažalost BiH je propustila skoro tri decenije da izraste u normalno društvo i funkcionalnu državu.

Vojin Mijatović: Politika kao švedski sto
U svim razvijenim društvima promene se događaju na izborima, nažalost to nije slučaj u BiH a razloga je mnogo. Dejtonski sporazum je doneo mir ali nikako nije trajno rešenje u ovim uslovima, računali su stranci da smo izvukli pouke i da ćemo vremenom se pomaći od Dejtonske ka Briselskoj BiH ali je ta procena bila potpuno pogrešna.

Dejtonski Ustav već tri decenije domaće politike konzumiraju na bazi švedskog stola, ono što im se sviđa uzimaju, ostatak odbacuju. I upravo taj pristup nas je odmakao miljama daleko od normlanog stanja.

Podjednako su sve politike bile licimerne i neiskrene i to je rezultovalo dubokoj ne samo nacionalmoj već i entitetskoj podeli BiH, na to su pristali prećutno svi i stranke i mediji i intelektualci i građani, iako licimerno veliki broj odbija javno to da prizna.

Vidljiv je i sukob geostrateških pozicija , prvenstveno između istoka- Rusije i zapada Amerike u BiH, dok se evropska politika u BiH koristi od slučaja do slučaja u korist obe strane. To je rezultovalo da se i domaće politike odlučuju za strane i kriju iza dva pola svetske politike.

Republika Srpska: SNSD iako dalje drži izborni rezultat je u nikad većem haosu, decenijska proizvodnja knezova dolazi na naplatu pa ni sam Dodik koji je autokrata ne može više držati pod kontrolom sistem u raspadu koji je duboko ogrezao u kriminal.

Svojom politikom SNSD je doveo Republiku Srpsku pod sankcije zapada i sledi potpuno finansijski kolaps javnog sektora, već u ovoj godini sledi početak kašnjenja plata u javnom sektoru i penzija bez dileme.

Dodik svesno ide u potpunu eskalaciju jer nazad ne može, on je svestan da je kraj njegove političke ere uveliko počeo, sada samo inteziviranjem agresivne politike pokušava da kraj što duže traje.

Dodik ne može nazad
Prešao je u završnu fazu i sada je već u direktnoj konfrotaciji sa Vučićem i zvaničnim Beogradom. To je suicidan potez, ali kao što rekoh to mora uraditi jer nazad više nema gde.

 

Opozicija je zvanično u raspadu, razlog je jednostavan, ljudi koji vode politiku nemaju kapacitet i pored ogromne podrške zapada i nekoliko protraćenih izbornih procesa pokazalo se da su promašen projekat.

Zvanični Beograd je doneo odluku opozicija nema podršku, glavni igrač Beograda je Jelena Trivić i uz podršku Beograda osnovaće svoju stranku u koju će preći ne mali broj poslanika SDS-a i PDP-a.

Kao što sledi kraj Dodika tako sledi i kraj ove opozicije pune pajaca i glumaca.

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE: Kraj SDA-a je uveliko počeo i tu više nema nazad. Prošle godine mi je jedna američki diplomata ovo rekao: “27 godina im dajemo podršku i molimo ih da naprave državu, al njima su bili bitniji tenderi, sada će izgubiti sve”.

HDZ nije bezbrižan
Nažalost sve stalo u ovu rečenicu, ni dodati ni oduzeti. SDP je dobio drugu šansu, kako za sebe tako i za BiH. Priča je vrlo jasna i kratka ukoliko SDP ne postane istinski multietnička stranka i liderska politička stranka, šansa će trajati kratko i novog pokušaja neće biti. Dakle ovo nam je poslednja prilika biti ili ne biti, nema popravnog tvrdim odgovorno.

NIP ima dva izazova, da se ne pretvori u SDA i da odoli izazovu pogrešnog konzumiranja vlasti. Ukoliko prevaziđe ove dve stepenice opstaće i jačaće, ukoliko ne nestaće.

HDZ je najstabiliniji u BiH ali to samo tako na prvi pogled izgleda, ukoliko se ne osveži kadrovski i ne odstupi od svojih jednostranih stavova sledi alternativa i u ovom delu političkog spektra. Da budemo precizni već je počelo ne još opasno po HDZ ali bi brzo moglo postati.

Međunarodna zajednica ima obavezu
Međunarodna zajednica mora dovesti BiH iz Dejtonske faze u Briselsku jer to im je obaveza. Godinama se direktno mešaju u BiH politiku i više nemaju pravo da beže od odgovornosti. Bez odlaganja i izgovora država BiH se mora postaviti kako treba i više nema vremena za ekperimente. Odluke se moraju doneti i to bez diplomatskog manira.

PROMENE SU POČELE, trajaće i biće bolne za sve nas, trodecenijske politike padaju ali ćemo cenu platiti svi.

Razlog jednostavan , svi smo saučesnici jer uz sve izgovore pristali smo da nas podele, označe i stave u torove. Za nadati se da smo izvukli pouke i da je to iza nas”, napisao je Mijatović.