Vozači kupuju ‘nevidljive’ tablice da prevare kamere na putu

Sa napretkom tehnologije kontrole puteva, napreduju i trikovi vozača koji pokušavaju izbjeći kazne uprkos neodgovornoj vožnji.

Najnoviji primjer dolazi iz Velike Britanije, gdje su neodgovorni vozači pronašli način da svoje registarske tablice učine “nevidljivim” za nadzorne kamere. Riječ je o pločama koje zbog svoje posebne infracrvene refleksije ne mogu očitati čak ni najnovije cestovne kamere i radari.

Prilikom odabira registarske tablice, Britanci mogu birati između tri tipa i to standardne 2 i novije 3D i 4D.

Najčešće se koriste registarske tablice 2D tipa. Sastoje se od dvodimenzionalnih znakova, a dizajn prati specifične propise koji osiguravaju ujednačenost i čitljivost.

Moderniji 3D tableti sastoje se od reljefnih znakova i ivica u crnoj boji. Slova i brojevi su podignuti i daju trodimenzionalni izgled.

Specijalne ploče: Šta je drugačije?
Takozvane 4D registarske tablice posljednja su inovacija, jer “podižu koncept 3D na viši nivo”, pišu britanski mediji.

Kupci također mogu dodati specijalne efekte 4D znakovima i i dalje ispunjavati zakonske propise u pogledu veličine, razmaka, boje i vidljivosti znakova. Vozači su neko vrijeme mogli kršiti i prometne propise sa ovim tablicama, jer kamere ne detektuju natpise na takvim tablicama.

Pa, barem nisu bili do nedavno. Engleska policija je već otkrila rupu u propisima i na nekoliko lokacija postavila nove kamere koje otkrivaju i ‘nevidljive’ registarske tablice.

Nakon samo nekoliko dana, nova sočiva su uhvatila nekoliko vozača sa novim tablicama koji krše prometne propise. Svaki od njih je kažnjen sa 110 funti (116 eura).