Vranić žestoko prozvao Sebiju Izetbegović: Postoje brade znanja, zvanja i s*anja. Tako je i sa diplomama…

Nakon što je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić najavio tužbu protiv Vlade FBiH zbog imenovanja UO KCUS-a, oglasila se direktorica Sebija Izetbegović.

Ona je za Hayat rekla da se ‘Ministar se mora uputiti u procedure imenovanja Upravnih i Nadzornih odbora federalnih ustanova’.

“Upravni odbor KCUS-a imenuje Vlada Federacije BiH, a po važećim zakonskim propisima koje kantonalni ministar Vranić očigledno ne zna. Ministar se mora uputiti u procedure imenovanja Upravnih i Nadzornih odbora federalnih ustanova. Što se tiče finansiranja, ministar Vranić nije taj koji finansira KCUS nego ZZOKS, u koji mi svi uposlenici KCUS uplaćujemo doprinose. KCUS liječi oko 80 posto građana Kantona Sarajevo, i takve usluge ZZO KS plaća. Ljekari prolaze cjeloživotne edukacije, ni ministar Vranić ne bi trebalo to da izbjegava. Vrijeme koje provede u otvaranju i reklamiranju privatnih zdravstvenih ustanova, a koje želi uvesti u plaćanje od strane ZZOKS, mogao bi provesti u učenju važećih zakonskih i podzakonskih akata, i sve bi mu bilo jasno”, rekla je između ostalog Izetbegović.

Vrlo brzo stigao je odgovor ministra Vranića.

“Postoje različite vrste znanja, ali je ovdje riječ o realnom, stvarnom, istinskom i iskonskom znanju utemeljenom na nauci i etici. Na sistemu vrijednosti. Postoje:

Oni koji znaju i znaju da znaju,
Oni koji znaju, a ne znaju da znaju,
Oni koji ne znaju, a znaju da ne znaju,
Oni koji ne znaju, a ne znaju da ne znaju, – e ovi zadnji su po drustvo najopasniji
Bitno je napomenuti da kako god imamo tri vrste brade, tako isto imamo i tri vrste diploma.
Što se tiče brade, imamo bradu znanja, bradu zvanja i bradu s*anja. Tako je i sa diplomama.
E sad, ko koju “bradu” ima…”, napisao je Vranić na Facebooku.