Vremenska prognoza za naredna tri dana: Uskoro nam se vraća snijeg

Na stranici BH Meteo objavljana je detaljna vremenska prognoza za naredna tri dana za područje čitave Bosne i Hercegovine. U naredna tri dana vrhunac južine. Vjetar u jačanju, sve više oblaka. U Hercegovini i jugozapadu Bosne obilnija kiša.

Kako su istakli meteorolozi, naredne sedmice postepeno zahlađenje i povratak temperatura primjerenijim dobu godine. Nastaviće se nestabilno vrijeme uz povremeno padavine. U višim krajevima u okretanju na snijeg, istakli su, a evo kakvo će vrijeme biti u narednim danima:

“PETAK (09.02.) – jugo u postepenom jačanju, u brdsko-planinskim krajevima zapuhat će jak do na udare olujan. U nižim krajevima većinom umjeren. Sa zapada postepeno naoblačenje koje će u Hercegovini i zapadnim krajevima Bosne usloviti lokalno kišu.

Temperature i dalje proljetnog karaktera, uz jugo noćne temperature u daljem porastu.

SUBOTA (10.02.) – Dalje pogoršanje vremena uz lokalno obilniju kišu u Hercegovini i jugozapadu Bosne, u ostatku zemlje većinom suho ili uz slabije padavine povremeno. Jugo će ovog dana imati svoj vrhunac uz olujne udare vjetra u brdsko-planinskim krajevima, u nizinama većinom umjeren do lokalno jak.

Toplo za ovo doba godine, uz fenski efekat juga još jedna topla noć.

NEDELJA (11.02.) – Tmurno uz povremeno kišu u većem dijelu zemlje. U Hercegovini, jugozapadu i dijelom zapadu Bosne obilne padavine, u ostatku zemlje većinom slabija kiša. Pojačan jugo koji će postepeno slabiti kako dan bude odmicao. Na vrhovima najviših planina kiša će prelaziti u snijeg što nagovještava postepeno zahlađenje i dolazak primjerenih temperatura za ovo doba godine.

Od ponedeljka (12.02.) postepeno zahlađenje koje će kulminirati u drugom dijelu naredne sedmice. Riječ je o blažem zahlađenju i povratku temperatura u okvire prosjeka. Nastavilo bi se nestabilno vrijeme, uz povremeno padavine koje će najprije u višim krajevima biti češće u obliku snijega.”