Vučić izdao naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije (VS) na najviši stepen.

Pripadnici kosovske policije ušli su danas u zgradu opštine Zvečan, koristili su suzavac i šok bombe da rastjeraju okupljene građane. Kako je javio RTS, predsjednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu granice s Kosovom.

Policija Kosova je pisanim saopštenjem informisala da danas po službenoj dužnosti pomaže novim gradonačelnicima opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, na sjeveru Kosova, da ostvare svoje pravo na rad u službenim objektima dotičnih opština.

U međuvremenu kosovski mediji javljaju da se Kosovska policija sukobila sa srpskim građanima, koji su se okupili ispred zgrade Opštine Zvečan.

Na slikama koje su građani uživo prenosili vidi se da je bačen suzavac i da se čuju pucnji.

Okupljeni srpski građani pokušali su da pruže otpor policiji koja je odgovorila suzavcem i šok bombama. Istovremeno, u blizini su se čuli pucnji.

Prethodno su se u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Leposaviću oko podneva oglasile sirene za uzbunu.

To je dovelo do okupljanja građana ispred zgrada opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću.

Novi gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića juče su položili zakletve u javnim objektima u albanskim selima tih opština, dok je gradonačelnik Severne Mitrovice zakletvu položio prošlog petka.

Vučević o situaciji na Kosovu: Sprovest ćemo naredbu vrhovnog zapovjednika

Ministar obrane Srbije Miloš Vučević rekao je da je situacija na Kosovu dramatična, kao što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić upozoravao, i da Priština srlja u eskalaciju, prenosi Kosovo online.

“Prije nekoliko minuta predsjednik je izdao naredbu vojsci da podigne borbenu gotovost na najviši stepen. Vojska je započela svoje aktivnosti, ovo što Kurti radi nas vodi ka crvenim linijama, ovo više nije igra, ovo ugrožava sigurnost svih ljudi koji žive na ovim prostorima. Mi ćemo sprovesti naredbu vrhovnog zapovjednika i uraditi ono što se od Vojske Srbije očekuje”, rekao je Vučević.

On je Srbima na Kosovu poručio da budu smireni.

“Poručujem da ne nasjedaju na provokacije, na scenarijo u kom bi oni bili prikazani kao kriminalci. U toku je teror nad srpskom zajednicom. Važno je da budemo smireni, i da istovremeno branimo svoja prava i slobode”, poručio je Vučević.