Za 12 godina izgorjelo je 6,8 posto bh teritorije, a mi i dalje nemamo ni zakone, ni avion za gašenje požara!

Iznenadi nas požar u ljeto, kao snijeg u decembru

 

Jug i jugostok BiH od sredine jula danonoćno gori. Isto je bilo prošle i pretprošle godine. Zapravo istu sliku gledamo svajeke godine počev od jula.

Tako je za samo 12 godina u šumskim požarima izgorjelo 349.697 hektara ili 6,83% teritorije Bosne i Hercegovine!

Radi se o 709 šumskih požara koji su zabilježeni u našoj zemlji od 2007. do 2019. godine, pokazuju posljednji podaci Evropskog informacionog sistema za šumske požare (EFFIS).

Ovaj podatak objavila je Eko Akcija navodeći i da u BiH šumske požare gase slabo opremljeni i malobrojni vatrogasci, lokalno stanovništvo i dobrovoljci, te da naša zemlja i dalje nema niti jedan protivpožarni avion, niti ima bilo kakvih naznaka da će u skorije vrijeme biti kupljen.

Za BUKU dodaju da je alarmantno koliko se malo brine o bh šumama, jer pored požara tu je i nelegalna sječa i nepostojanje zakonske regulative.

“Hercegovačko-neretvljanski kanton uopšte nema zakon o šumama, a tu je sada bilo najviše požara. Takođe ni Federacija BiH nema zakon o šumama, što je prosto nevjerovatno. Takođe naša procjena je da se godišnje u Bosni i Hercegovini ukrade više od 1 miliona m3 šume”, ističu za BUKU u Eko akciji.

I pored ovako alarmantne situacije koja se ponavlja iz godine u godinu Bosna i Hercegovina nema ni jedan avion za gašenje požara!

Zato je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prije sedam dana na telefonskoj sjednici zatražilo pomoć Hrvatske u gašenju požara, pa je kanader Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva ovog ljeta već dva puta dolijetao da gasi požar na planini Čvrsnici, u Posušju, i to 19. i 22. jula.

I tako uglavnom rade naši ministri svake godine- traže pomoć od komšija.

Šta imamo na raspolaganju?

BiH nema ni jedan avion za gašenje požara, ali ima sedam helikoptera koji u ograničenoj mjeri, mogu pomoći kod manjih požara.

Od toga Ministarstvo odbrane BiH ima pet helikoptera koje mogu koristiti kada civilne zaštite entiteta ili kantona to zatraže od njih. Međutim pored toga što je njihova efikasnost kod velikih požara mala, drugi problem je što upotreba ovih helikoptera zavisi od saglasnosti Predsjedništva BiH, što se prošle godine pretvorilo u ozbiljan problem jer srpski član državnog vrha Milorad Dodik nije želio dati dopuštenje da se helikopteri angažuju navodeći između ostalog da su isti “na granici ispravnosti”.

Zbog nedavanja saglasnosti za angažman helikoptera za gašenje požara u Jablanici prošle godine je reagovao i načelnik ove opštine Damir Šabanović na način da je protiv Dodika podnio krivičnu prijavu.

I dok u akciju gašenja požara u Jablanicui nije učestvovalo ni jedan od pet vojnih helikoptera, požar su gasila preostala dva helikoptera koja imamo na raspolaganju u BiH – jedan od Helikopterskog servisa RS, drugi od entitetskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U Ministarstvu odbrane BiH ističu da se o nabavci aviona ranije razgovaralo, dok sa druge strane u RUCZ RS smatraju da su BiH potrebniji helikopteri od aviona.

I uglavnom se na tome sve završi- dok požari traju priča se o neophodnosti nabavke i aviona i helikoptera, a kada požari stanu, stane i priča.

Podsjetimo, u oktobru prošle godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je usvojila informaciju o potrebi nabavke dva aviona-air tractora i dva helikoptera za gašenje požara, preduzete su određene aktivnosti, poput izrade elaborata i izdvajanja određenih sredstava u budžetu, i na tome se stalo.

I dok smo 2013. godine vrijedili za šumom najbogatiju zemalju jugoistočne Evrope, 43 posto teritorije BiH je bilo prekriveno šumama, danas je ovako nešto teško tvrditi jer se ovaj postotak šumskog bogatstva iz godine u godinu rapidno smanjuje.

Prekomjerna i neplanska sječa i šumski požari osnovni su faktori koji ugrožavaju šume, a pošumljavanja praktično i nema.

Posljedice su dugoročne i dalekosežne po životnu sredinu i kvalitet života ljudi, neke već sada osjetimo – poplave, klizišta, jaki vjetrovi, gubitak biljnih i životinjskih vrsta, smanjenje proizvodnje kiseonika…