Za pametnog čovjeka svaki je rat izgubljen bez obzira ko je pobjednik!

U prepunoj sarajevskoj Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” u petak navečer pjesnik i kantautor Đorđe Balašević upriličio je četverosatni koncert, pjevajući neke od svojih najvećih hitova uz pratnju orkestra “Panonska mornarica”

Koncert je oko 21 sat otvorio pjesmom “Panonski mornar” i pozdravio publiku koja ga je dočekala gromoglasnim aplauzom i kazao, u svom stilu, da je on precijenjen te da ovakav doček “nije zaslužio”.

Ponovio je još jednom da dobar gost dolazi rijetko i ostaje kratko, napominjući da je posljednji put obradovao Sarajlije svojim koncertom u okviru “Baščaršijskih noći” 2004. godine, te da je dugo čekao na pravi poziv iz BiH.

Kazao je za sebe da mu nije teško organizirati koncerte jer oko 85 posto ljudi u dvorani pjeva bolje od njega, a “ja ipak samo recitujem”, kroz šalu kaže Balašević.

Također, podsjetio je prisutne na godišnjicu obilježavanja stradanja Vukovara naglašavajući da ni onda kada je bilo potrebno on nije okretao glavu od stvarnosti, jer za pametnog čovjeka svaki je rat izgubljen bez obzira ko je pobjednik.

Na Balaševićevom koncertu desile su se i zaruke dvoje mladih ljudi, a prilikom prosidbe budući mladoženja otpjevao je “Provincijalku” uz koju su se njih dvoje i upoznali.

Pjevao je Balašević “Sevdalinku”, “Neki novi klinci”, “Ćaletova pjesma”, “Boža zvani Pub”, “Hoću jednu malu garavu”, “Ne lomite mi bagrenje”, “Namčor”, “Mirka”, “D-mol”, “Jesen stiže dunjo moja”, “Naposletku…”, “Slovenska” i mnoge druge.

Balašević je najavio i projekciju svog filma “Kao rani mraz” za subotu, kojeg je već vidjelo oko 200 gradova i manjih mjesta i imali priliku pogledati projekciju filma koji je okupio sve Balaševićeve prijatelje i veći dio rodbine.

Film je po žanru ljubavni i kako Balašević kaže “vojvođanski”, a scenario je napisan na osnovu “Priče o Vasi Ladačkom”.

(VisokoIN/Fena)