Zaim Muzaferija: 101. godišnjica rođenja legende bh. i regionalnog glumišta

Na današnji dan 1923. godine, rođen je Zaim Muzaferija, bosanskohercegovački filmski, televizijski i pozorišni glumac. Radio je i kao profesor njemačkog i francuskog jezika.

Nakon Drugog svjetskog rata počeo se amaterski baviti glumom, a prvu profesionalnu ulogu ostvario je 1961. godine u filmu Veljka Bulajića “Uzavreli grad”. Za tu ulogu nagrađen je na Filmskom festivalu u Puli specijalnom nagradom. Na istom festivalu je nagrađen Zlatnom arenom za svoju ulogu u filmu “Stanica običnih vozova” (1990.) Nenada Dizdarevića.

Kao epizodista i tumač karakternih uloga, igrao je u više od 100 filmskih i televizijskih projekata. Na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, 1968. godine, nagrađen je za uloge u filmovima “Praznik” (1967.) Đorđa Kadijevića i “Mali vojnici” (1967.) Bahrudina Bate Čengića. S Batom Čengićem je sarađivao i u TV drami “Jagoš i Uglješa”, te u filmovima “Slike iz života udarnika” (1972.), “Pismo-glava” (1983.) i “Gluvi barut” (1990). A najzapamćeniji je po ulozi starog Jusufa u filmu “Ovo malo duše” reditelja Ademir Kenovića iz 1986. godine.

Pisao poeme o ratu

Posebno zanimljive glumačke kreacije ostvario je u pozorišnim predstavama na profesionalnim scenama širom Bosne i Hercegovine, kao što su one u tri “Hasanaginice” Alije Isakovića, Mustafe Nadarevića i Nijaza Alispahića, zatim u “Dervišu i smrti” Meše Selimovića – u režiji Nijaza Alispahića, te u “Hamdibegu” Harisa Silajdžića i “Šehidu” Zilhada Ključanina.

Nastupajući u pozorišnoj predstavi svog sina Jesenka Muzaferije “1001 bošnjački dan”, obilježio je 60 godina umjetničkog rada.

Osim glumom, Muzaferija se bavio i pisanjem poezije. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992.-1995.) pisao je dnevnik i poeme o ratu koje je recitirao širom svijeta, u Londonu, Milanu, Amsterdamu, Nirnbergu.

Preminuo je 5. novembra 2003. godine.

U Visokom se od 2003. godine redovno održava manifestacija “Dani Zaima Muzaferije”, u okviru koje se održavaju promocije kataloga, razne izložbe, pozorišne predstave, okrugli stolovi te premijere najnovijih filmskih uradaka.

Vezani članci

Izložbom Mice Todorović otvara se manifestacija ‘Dani Zaima Muzaferije’

Visokoin.com