Zajednička izjava ambasada i Delegacije EU: Odluka NSRS dalji eskalacijski korak

Zajednička izjava ambasada SAD, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Italije i Delegacije EU povodom dešavanja na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

Naveli su kako odluka NSRS da započne izradu zakona za stvaranje paralelnih institucija u RS predstavlja dalji eskalacijski korak.

– Članovi vladajuće koalicije u RS-u moraju biti svjesni da nastavak ove slijepe ulice osporavanja Dejtonskog okvira šteti ekonomskim perspektivama entiteta, ugrožava stabilnost zemlje i cijelog regiona i ugrožava budućnost BiH u EU. Povećane tenzije i blokada funkcionisanja institucija ograničiće ekonomske mogućnosti koje su dostupne građanima, odvratiti ulaganja i odvratiti pažnju od borbe protiv korupcije. Političari iz RS-a i oni u FBIH imaju priliku da nastave dijalog i hitno pronađu rješenje.

Ohrabrujemo sve lidere da izgrade međusobno povjerenje tako što će odmah napustiti retoriku podjela i eskalacije i vratiti se u državne institucije u punom kapacitetu, gdje mogu razgovarati i o pitanjima o kojima se ne slažu. Fokus sada treba biti na napredovanju u reformama važnim za građane i na putu pristupanja EU – navedeno je u saopćenju.