Zamjenik direktora Rudnika „Breza“ suspendovan zbog izjave za CAPITAL

Ova drakonska kazna određena je nakon što je Salkić je u telefonskom razgovoru sa našim novinarom potvrdio da građani u BiH čekaju na ugalj duže vrijeme, da je tražnja uvećana i do četiri puta zbog panike oko nabavke energenata, te zbog enormne količine koju Srbija kupuje posljednjih mjeseci kako bi napravila zalihe, koja je kumovala opštem zastoju u nabavci za građanstvo.

“U Srbiji izgleda postoji problem da se nabavi ugalj. Oni su naši kupci od ranije, ali sada kupuju mnogo više nego prije. Imamo dobru saradnju, ali ne možemo isporučiti onoliko koliko traže. Ne znam koliko su tačno naručili, ali rekli su da bi otkupili kompletnu proizvodnju koju imamo. Rudnik “Breza” je u vlasništvu termoelektrane i isporučuje joj oko 400.000 tona godišnje i to je naša primarna obaveza. Sve preko toga prodajemo na slobodnom tržištu. Kupci iz Srbije ove godine su nam rekli da bi kupili i duplo više od nas nego što dajemo u TE. Ipak, mi nećemo ići na štetu naših građana, nadam se da će svi dobiti ugalj”, rekao je tada Salkić za CAPITAL u razgovoru. Prema našim izvorima Salkić se pravdao nadređenima da nije znao da razgovara sa novinarom, iako se ona uredno predstavila i najavila snimanje izjave (audio zapis se čuva u našoj arhivi).

Suspendovan na zahtjev direktora
Salkić je suspendovan 18 dana nakon objave teksta “na osnovu podnesene prijave i zahtjeva za suspenziju od strane tehničkog direktora Mirze Omerhodžića”. U rješenju koje je u posjedu portala CAPITAL, piše da je suspendovan jer je izjavu dao nama, a onda su je prenijeli i drugi mediji.

Rješenje koje smo dobili, bogato je pravopisnim i tehničkim greškama, nije tačno napisan ni datum kada je počinjen navodni prekršaj, ali su nam njegovu autentičnost potvrdila dva izvora. U ovom dokumentu stoji da je Salkić udaljen s posla zbog izjave date medijima.

“Utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je radnik Alija Salkić počinio povredu radne obaveze koja se ogleda u sljedećem: imenovani je za portal Capital.ba dao izjavu iako za isti javni medijski istup vezan uz poslovanje RMU Breza i EP BiH nije imao ovlaštenje od tehničkog direktora kao neposredno nadređenog niti generalnog direktora RMU Breza. Njegovu izjavu je prenijelo nekoliko portala u BiH i regionu, faktor.ba, tportal.hr”, stoji u rješenju.

Uprava dalje navodi da je ovo postupanje u suprotnosti sa uputstvom o poslovnom komuniciranju sa medijima, te shodno navedenom postoji osnovana sumnja da je imenovani počinio težu povredu radne obaveze. Pozivajući se na brojne pravilnike, uputstva, smjernice i druge, interne, dokumente, kažu da ga udaljavaju s posla jer “postoji opasnost od ponavljanja iste ili istovrsne povrede radne obaveze”.

“Za vrijeme privremenog udaljenja sa rada, radniku pripada naknada plate u visini od minimalne plate”, rekli su u upravi rudnika.

Bezbroj poziva, nijedna izjava
Tokom cijelog današnjeg dana pokušavali smo da dobijemo izjavu od direktora rudnika Muamera Omerhodžića i Elektroprivrede BiH da nam pojasni da li je istup jednog od rukovodilaca toliko težak prekršaj da ga je potrebno udaljiti sa radnog mjesta i smanjiti mu platu na minimalac.

Da budemo do kraja precizni, napomenimo i to da smo u danima kada smo pisali tekst “Vučić kupio sav ugalj u BiH, građani će se smrzavati”, od Salkića dobili izjavu nakon što smo od osobe koja se javila na telefon u kabinetu direktora i koja nas je spojila sa njim, saznali da je samo on na poslu, a svi ostali nisu.

Epilog naših brojnih pokušaja da dobijemo izjavu je taj da su nam u rudniku rekli da se obratimo EP BiH, a u EP BiH da se obratimo direktoru rudnika.

Osoba zadužena za odnose sa javnošću EP BiH Midheta Kurspahić zamolila nas je da zahtjev uputimo direktoru RMU Breza.

“Nakon objave teksta na portalu Capital u kojem su iznesene netačne tvrdnje, Koncern EP BiH (Vladajuće društvo), oglasio se saopštenjem kojim su demantovane navedene tvrdnje. Napominjemo da je vaš izvor informacija izazvao reakciju Sindikata rudara”, napisala je Kurspahić.

Iako smo više puta probali da dobijemo i predstavnike Sindikata RMU Breza, ali ni to nismo uspjeli jer se niko nije javljao na telefon.

Skandalozno
Naš tekst prenijelo je i sarajevsko „Oslobođenje“ koje je nakon pisanja CAPITAL-a nastavilo istraživanje oko velike tražnje uglja i namjere Srbije da kupi sve rezerve do kojih može doići. Glavna urednica ovog medija Vildana Selimbegović iznenadila se kada je čula za Salkićevu suspenziju.

“Meni to zvuči nevjerovatno. Nama novinarima je bitno samo da izađemo sa tačnim informacijama prema našim čitaocima. Niko od nas ne zna kakvi su odnosi unutar tih preduzeća i mi ne možemo ni procjenjivati niti se od nas očekuje da znamo šta piše u njihovim pravilnicima. Zaista ne vidim razlog da izjava jednog tehničkog direktora bude na taj način sankcionisana”, rekla je Selimbegovića za CAPITAL.

Viši istraživač i saradnik za pravne poslove u Transparency International BiH Damjan Ožegović kaže da, čak i ako su internim aktima predviđene procedure koje regulišu način komunikacije sa javnošću, sumnja da višerangirani službenik, u ovom slučaju zamjenik tehničkog direktora ne može da prokomentariše poslovanje iz svog ugla.

“To pogotovo ako postoji veliki interes javnosti, što jeste u ovom slučaju, čim je ovoliko medija prenijelo tekst. Nestašica uglja je stvarno prisutna. Ovo nije sam ograničavanje rada službenika, nego i medija koji ne bi trebalo da imaju otežan pristup informacijama. Time se uskraćuju bitne informacije i našoj javnosti. Ovo dalje vodi ka tome, da ako on bude sankcionisan zbog svoje izjave, iz preduzeća EP BiH će u budućnosti još teže dolaziti informacije do javnosti, a to će se preliti na druge sektore”, kaže Ožegović.

Sporno je to, kaže Ožegović, jer je Salkić dao uopštenu izjavu o stvarnom stanju koje ne bi smjelo da podliježe bilo kakvim sankcijama i nije otkrivao neke poslovne tajne ili podatke koji bi mogli da ugroze poslovanje rudnika.

CAPITAL: Andrijana Pisarević