Zašto je Lejla Brčić odbila da bude nova premijerka Kantona Sarajevo? A evo ko je spreman da sjedne na tu funkciju

Bivša ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić (Naša stranka) potvrdila je u izjavi za Fenu da je bilo određenih razgovora i ponuda da bude nova premijerka Kantona Sarajevo, ali da to nije prihvatila.

– Da, istina je da je bilo određenih razgovora i ponuda kao i prilikom imenovanja Vlade 2021. godine. Moj odgovor je bio isti kao i tada. Imajući u vidu finansijsku krizu u koju cijeli svijet, pa i mi ulazimo, a posebno ako posmatramo KS kroz prizmu umanjenja sredstava zbog izmjene pondera, mišljenja sam da poziciju premijera treba obnašati neko čija su uža struka i profesionalna znanja vezana za ekonomsku struku – kazala je ona Feni.

Izrazila je zahvalnost kolegama iz Naše stranke, ali i koalicionim partnerima, koji su joj ukazali čast takvim promišljanjem o njoj.

Aktualni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (Naša stranka) kandidat je za državnog ministra prometa i komunikacija, te se otvorilo pitanje njegovog nasljednika.

Prema pisanju “Avaza”, kao jedan od mogućih kandidata za poziciju premijera KS spominje se i Draško Aćimović, ekonomski stručnjak i bivši bh. ambasador u Belgiji i Luksemburgu. U razgovoru za „Avaz“ Aćimović potvrđuje da je nezvaničnih kontakata u tom smislu bilo.

– Mislim da se na toj poziciji mora naći menadžer, na usluzi građanima, a ne političar. Zato bih takvu kandidaturu prihvatio ako taj princip bude prihvaćen, jer, ako sam mogao voditi kompaniju sa 35.000 radnika u 11 država, mislim da bih mogao i grad – kazao je Aćimović za „Avaz“.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (Narod i Pravda) je rekao da ta stranka ima dva-tri kandidata, ali nije želio reći o kome se radi.