Zašto muškarci zaspu odmah nakon seksa?

Žene svojim partnerima često zamjere što se nakon “izmjene strasti” u krevetu okrenu na drugu stranu i zaspu u roku od minute, ali izgleda da za to postoji dobar razlog.

Naime, iako zvuči nevjerovatno, jedno istraživanje tvrdi da se pripadnici dlakavijeg spola u krevetu radije okreću spavanju nego maženju, zbog toga što im je mozak jednostavno dizajniran da se “isključi” u nekom trenutku, prenosi Daily Mail.

Francuski naučnici skenirali su muški mozak prije i nakon orgazma i zaključili da se cerebralni korteks, odnosno, dio mozga odgovoran za razmišljanje, nakon seksa isključuje. Odmah potom, uključuju se drugi dijelovi mozga koji ostalim dijelovima “naređuju” da se deaktiviraju od seksualne želje. Cijelom procesu pripomažu i oksitocin i serotonin, čijim se ispuštanjem san inducira mnogo brže.

“Ovi eksperimenti pokazuju nam što se tačno događa u mozgu tokom orgazma. Muškarci, pokazalo se, nakon toga obično imaju period ‘reloadanja’ u kojem se, dok traje, jednostavno ne mogu uzbuditi. Kod žena je to drukčije, one nemaju taj period i često zamjeraju svojim muškim polovicama što spavaju nakon akcije u spavaćoj sobi. No, to je kod muškaraca normalan postkoitalni proces”, rekao je neuronaučnik Serge Stoleru.

Ipak, ovo istraživanje nije bilo jedino na tu temu. Ono iz 2005.godine, primjerice, tvrdi kako su ljudi jedine životinje kod kojih su spavanje i seks povezani. Isto istraživanje pokazalo je kako čak 48 posto od 10 hiljada ispitanih muškaraca, zaspe tokom seksualnog čina.

(VisokoIN)