ZAŠTO SE ISLAMSKA ZAJEDNICA SE NIJE ZVANIČNO OGLASILA O VANDALIZMU NA TURBETIMA SEDAM BRAĆE U SARAJEVU

Nedavni vandalski čin ispisivanja grafita na turbetima Sedam braće u Sarajevu izazvao je ogorčenje među građanima, ali do sada nije bilo zvaničnog saopćenja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, iako su turbeta pod njihovom ingerencijom.

Ovaj izostanak zvanične reakcije iz Islamske zajednice postavlja pitanja o odgovornosti za očuvanje i zaštitu vjerskih spomenika. Turbeta, kao dio kulturnog i vjerskog naslijeđa, predstavljaju važnu komponentu identiteta i istorije muslimanske zajednice u Sarajevu.

Jedini koji se javno oglasio povodom ovog incidenta bio je sarajevski imam Muhamed Velić. Iako su njegove reakcije često zapažene i cijenjene u javnosti, važno je napomenuti da on ne predstavlja zvanični stav Islamske zajednice, već iznosi svoje lične stavove. Velić je poznat po tome što često komentariše razne događaje i incidente, ali njegovi komentari ne nose težinu zvaničnog saopćenja.

Odsustvo reakcije od strane zvaničnih tijela Islamske zajednice može se protumačiti na različite načine. Moguće je da se radi o proceduralnim razlozima ili potrebi za temeljitom procjenom situacije prije javnog obraćanja. Ipak, za zajednicu i javnost, zvanična reakcija je od ključne važnosti, jer bi pokazala odlučnost i spremnost da se zaštite vjerski objekti i kulturna baština.

Građani očekuju da Islamska zajednica preuzme aktivniju ulogu u zaštiti svojih objekata i da jasno osudi vandalizam, te pozove nadležne organe da što prije pronađu počinitelje i adekvatno ih kazne. Zvanično saopćenje bi također moglo poslužiti kao snažna poruka da se ovakvi incidenti neće tolerisati i da će svaki napad na vjerske objekte biti ozbiljno shvaćen i tretiran.

U konačnici, očekuje se da će Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini uskoro izdati zvanično saopćenje koje će odgovoriti na pitanja i zabrinutosti javnosti, te pružiti smjernice za daljnje postupanje u ovakvim situacijama.