Zašto se plašimo žena koje vole seks?

Jedno istraživanje sprovedeno među ženama pokazuje kako one imaju potrebu za više partnera da bi bile seksualno zadovoljene. Takođe, u istraživanju se govori o tome da se kod žena sa velikim libidom život obično do neke mere “vrti” oko seksa.

I žene i muškarci sa visokim libidom imaju vrlo slične želje i način života. I jedni i drugi se bore sa kulturom koja ih na neki način uništava i ograničava. Ipak, ženski libido je uvek zanimljivija tema od muškog. U erotskoj knjizi iz 15. veka “Factiae” od Pođa Bračolinija nalazi se sledeća anegdota: Kada je jednom neku ženu muškarac upitao zašto su uglavnom muškarci ti koji iniciraju seks umesto da bude obrnuto, ona je odgovorila da je vrlo mudro da to muškarci čine jer su žene te koje su uvek spremne za seks i da bi u suprotnom žene bile napadne a muškarcima neprijatno ukoliko ne bi bili spremni za akciju.

U 18. veku smatralo se da žena koja izražava želju za seksom pati od nekog poremećaja. Žene su često lečene od nimfomanije, stanja koje budi želju za seksom. Ovo se može uporediti sa drapetomanijom, bolešću koja podstiče robove da beže iz ropstva. Možda zvuči kao neslana šala, ali u prošlosti je ovo bila tema ozbiljnog istraživanja. U oba slučaja autoritet određuje ljudima kako će živeti a svaka želja za izbegavanjem poštovanja pravila se proglašava mentalnom bolešću. Ženski libido se “ne stavlja u isti koš” sa ropstvom ali neka strukturalna analogija između ove dve “bolesti” postoji.

Sada imamo dva odvratna stereotipa: sa jedne strane muškarce od kojih se očekuje da su konstantno “napaljene zveri” a sa druge žene koje ne žele seks toliko već umesto toga žele materijalne stvari, maženje ili bebe. Oba stereotipa su pogrešna ali neverovatno rasprostranjena.

Postoji isuviše stvari koje ukazuju na to da žene lažu kada kažu da ne vole seks – ljubavni romani koji se prodaju brzinom svetlosti, neverovatna popularnost žanrova yaoi manga i slash fiction… a još nam kažu i da žene ne vole porniće. Mislite da u ljubićima nema porno sadržaja? Pročitajte neki. Štaviše, to što žene navodno ne vole seks čini da se muškarci osećaju odvrtnim, nedobrodošlim i odbojnim.

Ova groteskna interpretacija ženskog iskustva stvorila je, sa uobičajenom okrutnom dvoznačnošću rodnih stereotipa, užasan problem muškarcima. Jer i heteroseksualci i biseksualci žele seks sa ženama. Međutim, rečeno im je da žene ne žele seks. Tako da oni koji žele žene moraju da veruju da je njihova želja neprihvatljiva, jedva podnošljiva i, u neku ruku, odvratna.

Još jedna tema se pokreće iz pretpostavke da žene ne žele seks a muškarci su ti koji su uvek raspoloženi za seks i ne mogu da se kontrolišu. Sigurno ste čuli ono: “Zašto se onda tako izazovno obukla kada zna kakvi smo mi muškarci. To je kao kada stavite meso ispred životinjskog kaveza. Nemojte izazivati ako znate šta će se desiti.” Ovo je ružan primer iz dva razloga: prvo, zato što muškarce poistovećuje sa životinjama i drugo, što žrtve silovanja same postaju krivci za zločin.

A šta je sa muškarcima žrtvama silovanja? Pa ista priča. Kako je mogao da odbije seks ako se zna da muškarci uvek žele seks. Na kraju možda i sami sebe ubeđuju da su to želeli i da to nije moglo biti silovanje, jer su oni zdravi normalni muškarci i nemoguće je da nisu želeli seks, zar ne?

Isto je i sa ženama koje se plaše da otvoreno pokažu želju za seksom, da priznaju da su one te retke ludače koje to stvarno žele, te retke kurve. Zato što nisu u stanju da traže ono što žele ili da priznaju koliko to žele, dođe se do istih stereotipa, istog lošeg ponašanja: žena koja je htela da se zeza sa muškarcem ali je otišla predaleko pa sada ne zna da li je ispravno postupila jer ako je želela nešto, sigurno je želela i sve,zar ne? Ne postoji sredina kod devica/kučka dihotomije.

Sve ovo može da dovode do loših i bolnih odluka. Žene će proglasiti sebe kurvama nakon što priznaju sebi da žele seks tako kako ga žele, a muškarci će se upustiti u seks samo da bi sebi dokazali da su “normalni” a ne zato što ga stvarno žele.

Način na koji danas razmišljamo o libidu u našoj kulturi je vrlo poremećen. Žene i muškarci često imaju pogrešno mišljenje o sebi jer misle da se ne uklapaju u “kalup” žene koja ne voli seks/napaljenog muškarca. Srećom, feminizam je na dobrom putu da pomogne ženama da prihvate svoju seksualnost na zdrav način ali moramo još mnogo da radimo na tome.

(VisokoIN)