Zašto se tokom prehlade začepi samo jedna nosnica?

Kad tijekom prehlade ili viroze imate začepljen nos, čini li vam se da je jedna nosnica uvijek više začepljena od druge? Ako da, u pravu ste.

Naime, liječnici kažu da je razlog manje povezan s mehanizmima za prehladu, a više s nosnom anatomijom i funkcijom. Zato je važno i razumjeti tu osnovnu anatomiju nosa. Nos ima četiri para sinusa, “džepove” ispunjene zrakom povezane s nosnim šupljinama, koji proizvode sluz potrebnu za održavanje nosa vlažnim.

Tu su i tri para nosnih školjki na stranama obje nosne šupljine koje se savijaju u nosu kako bi zagrijale i ovlažile zrak nakon što ga udahnete i kako bi pomogle u nosnoj drenaži. U normalnim okolnostima, vaš nos i nosne školjke prolaze kroz nešto što se naziva nosni ciklus. On je spontano naizmjenično začepljenje i dekongestija svake nosnice.

Također, ovaj osjećaj jednostrane blokade također može biti vidljiviji kod nekoga s devijacijom septuma, što se događa kad je pomaknut na jednu stranu. Važnu ulogu može imati i to na kojoj strani osoba spava tijekom noći. Naime, unutar nosnih školjki nalaze se velike vene koje se mogu ispuniti krvlju, osobito kada osoba leži.

Ali, ako imate konstantni gubitak okusa i mirisa, promjene vida i bolove zbog začepljenosti nosne šupljine, potražite liječničku pomoć.