Zaustavljena nabavka oružja za državne sigurnosne agencije

Zastupnik u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović na svom “X” nalogu komentirao je nabavku oružja i policijske opreme za državne sigurnosne agencije u BiH, kazavši da se proces duži period opstruira.

Osvrnuvši se na ovaj višemjesečni problem, Magazinović je objasnio na koji način i zbog čega se opstruira cjelokupna procedura.

“Već 7 mjeseci se opstruira nabavka oružja i policijske opreme za državne sigurnosne agencije. Kako? Žalbama i to sa očiglednom namjerom da se zaustavi proces. Zbog čega se tvrdi da je to namjera? Zbog toga što kompanije koje se žale ne uplaćuju taksu što je razlog da se žalba odbije, ali svaka od njih ‘potroši’ značajno vrijeme”, započeo je Magazinović.

Istaknuo je da, prema informacijama iz Agencije za policijsku podršku, u ovom slučaju žalbu ulažu različite kompanije čiji je vlasnik ista osoba.

“O svemu ovome, kao poslanik koji se bavi pitanjem ‘profesionalnih žalitelja’ u procesu javnih nabavki informisan sam od direktora Envera Hadžiahmetovića i njegovih saradnika. Oružje i oprema koji su predmet nabavke su namijenjeni SIPA-i, Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela. Budući da iz Agencije za policijsku podršku navode da u ovom slučaju postoje indicije o mogućem ugrožavanju sigurnosnih interesa Bosne i Hercegovine, poduzimaju odgovarajuće korake prema Institucijama BiH”, dodao je.

Naglasio je da je ovo samo jedan od primjera kako se u procesu javnih nabavki zloupotrebom prava na žalbu zaustavljaju nabavke.

“Dobra vijest je da ozbiljan tim ljudi iz različitih institucija radi na rješenju ovog sveprisutnog problema, ali i na dokumentovanju slučajeva zloupotreba. Ako se jedna kompanija za godinu dana žali 365 puta, svaki dan po jedna žalba, onda je to dovoljan alarm da država reaguje. Dosta je bilo ucjena, reketiranja i zaustavljanja nabavki iz različitih pobuda”, poručio je Magazinović.