“Zavjet šutnje” u SPC-u: Kačavenda, Pahomije, Ilarion – „zaboravljeni“ slučajevi, ipak jednu istragu vodi Crna Gora

Da seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi ima, priznao je i sam poglavar papa Franja obećavši da će crkva pružiti pravdu žrtvama zlostavljanja od sveštenika. O zlostavljanjima u Rimokatoličkoj crkvi govori i Oscarom nagrađen film “Pod lupom” (Spotlight), istinita priča o grupi novinara Boston Globea koji su istraživali navode o zlostavljanju djece u Katoličkoj crkvi i otkrili višedecenijska zataškavanja na najvišim nivoima. Za to vrijeme, Srpska pravoslavna crkva je navode o pedofiliji i zlostavljanju od svojih sveštenika gurala pod tepih, a slično se pokazala i država Srbija. SPC ni danas, na pitanja N1 s tim u vezi – ne odgovara.

„Juda i Vuk Branković su historijsko neopravdano sinonimi za izdaju, a (episkop vranjski) Pahomije i (vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije) Kačavenda su opravdano sinonimi za pedofiliju, ali daleko od toga da su jedini. Oni su samo dio dobro organizovane pedofilske mreže unutar SPC-a koja hara decenijama“, tvrdi za N1 bivši đakon SPC-a Bojan Jovanović.

Advokat Aleksandar Olenik, koji zastupa Jovanovića koji je, pošto su postupci u Srbiji izostali ili zastarjeli, pokrenuo tužbu u Crnoj Gori, objasnio je za N1 da je to bio nastavak pravne borbe protiv zataškavanja seksualnog zlostavljanja u SPC-u.

„Kako SPC pokriva cijelu teritoriju Srbije i Crne Gore, a i dio Bosne, oni kad imaju svoje članove koji su bjegunci od zakona, prebacuju ih iz crkava i manastira u jednoj državi u drugu, kako bi izbjegli krivičnu odgovornost“, navodi Olenik.

Podsjetimo, u novembru 2012. je SPC dobila video snimke koji su pokazivali Kačavendu u seksualnoj aktivnosti sa maloljetnim dječacima. On je tada podnio ostavku, navodeći „zdravstvene razloge“, ali ju je kasnije povukao, da bi ga SPC 2013. godine trajno razriješila dužnosti upravljanja Eparhijom zvorničko-tuzlanskom i penzionisala.

Kačavendu je, nakon što je sporni snimak izašao u javnost, nekoliko osoba optužilo za seksualno uznemiravanje. Jedan od njih, Bojan Jovanović, govorio je i da mu je Kačavenda tražio da mu podvodi dječake.

Jovanović je tvrdio i da se zbog navodne nasrtljivosti vladike Kačavende mladi bogoslov Milić Blažanović ubio 1999. godine.

Bojan Jovanović je i autor knjige u kojoj iznosi navode o pedofiliji u SPC-u.