Zbog jednog videopoziva firma ostala bez 24 miliona eura: Mislio da razgovara sa direktorom, a onda je saznao…

Zaposlenik koji radi u multinacionalnoj tvrtki u Hong Kongu nasjeo je na prijevaru tešku gotovo 24 milijuna eura. Sudjelovao je na videosastanku za koji je mislio da je sastanak članova osoblja, da bi se kasnije ispostavilo da je riječ o deepfakeu.

Deepfake je vrsta prijevare u kojoj snimka izgleda u potpunosti stvarno, ali je zapravo računalno programirana i nije istinita. Tako je i djelatnik iz Hong Konga mislio da na sastanku gleda svoje kolege i glavnog financijskog direktora tvrtke, a sve su to bile lažne kreacije, objasnila je hongkonška policija u petak.

Kako piše CNN, a prenosi Dnevnik.hr, viši policijski nadzornik Baron Chan Shun-ching rekao je da je zaposlenik prvo dobio poruku od osobe koja se predstavila kao glavni financijski direktor tvrtke koji je u Velikoj Britaniji. Tada je već postao sumnjičav i mislio je da se radi o klasičnoj phishing prijevari jer je u poruci već bilo riječi o tajnoj transakciji.

Ubrzo nakon imali su videopoziv pa je tada prestao biti sumnjičav jer svi koji su svi na pozivu zvučali i izgledali kao i inače, prenosi CNN.

Zaposlenik je tada uplatio 200 milijuna hongkoških dolara što je oko 25,6 milijuna američkih dolara, odnosno oko 23,7 milijuna eura.

Prijevara je otkrivena tek kada se zaposlenik kasnije konzultirao u središnjem uredu korporacije. Tamošnja policija nije otkrila ime ni podatke o tvrtki ili radniku.