ZBOG OVE ZAHVALNICE 7. MUSLIMANSKOJ IZ 2022. RS NA NOGAMA: “DIGLA SE I “KUKA I MOTIKA”

Bilo je to 24. novembra. Šutnja je vladala sve do sada. A onda se iznenada digla “kuka i motika”, uključili se u hajku na Ministarstvo odbrane i OSBiH od predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, zamjenika ministra odbrane BiH Aleksandra Goganovića pa do predsjednika Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimira Kojića.

Dodik je izjavio da “Oružane snage BiH nisu mogle dodijeliti zahvalnicu Udruženju 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade iz Zenice, jer to nije odobrilo Predsjedništvo BiH i Ministarstvo odbrane BiH”. Poručio je da je ovakvo ponašanje najbolji način da “ovo što imaju izgube kada je riječ o zajedništvu, jer to RS neće još dugo tolerisati”.

Cvijanović je pozvala nadležne organe u okviru Ministarstva odbrane da hitno istraže ovaj slučaj i adekvatno sankcionišu odgovorne.

– Ovo je još jedna u nizu loših poruka usmjerenih prema Republici Srpskoj i njenim građanima koja ne doprinosi ni suživotu, niti stabilizaciji političkih prilika u BiH – ocijenila je ona.

Goganović je najavio da će na Kolegiju Ministarstva odbrane zatražiti da se osudi ovaj čin i da se ubrza istraga, te sankcionišu odgovorni za ovaj propust i kršenje procedure, budući da je sporna zahvalnica uručena u novembru prošle godine.

– Ukoliko se cijeli slučaj ne istraži do kraja i ne kazne odgovorni, bojim se da može doći do narušavanja povjerenja u jedinstvene Oružane snage BiH, što bi bilo u suprotnosti sa multietničkom BiH koju nam Dejtonski sporazum garantuje – rekao je Goganović u izjavi Srni.

U stvaranje Oružanih snaga BiH, dodao je on, uloženo je mnogo napora sva tri konstitutivna naroda, a na inicijativu međunarodne zajednice, i samo kršenje procedura je veoma opasno.

– Uručivanje zahvalnice kao čin koji vrijeđa pripadnike jednog od tri konstitutivna naroda, a u konkretnom slučaju porodice zarobljenih i poginulih boraca, te nestalih civila, a također i sadašnje pripadnike srpskog naroda u Oružanim snagama BiH je krajnje neprihvatljivo – poručio je Goganović.

Kojić također traži “sankcionisanje odgovornih”.

– Ti ljudi, ko god oni bili, predsjednici nekih država ili ministri, stavljaju na prvo mjesto one koji su ubijali srpsku nejač. Uzdižu ih, a nas vrijeđaju. Ti zločinci za njih su heroji, a mi naše, s druge strane, ne smijemo ni da spomenemo – rekao je Kojić.