ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA Krivična prijava protiv Jasmina Kapetanovića: Sklonio s dnevnog reda tačku o smjeni Sebije Izetbegović

Podnesena je anonimna prijava protiv Jasmina Kapetanovića, predsjednika Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i drugih članova Upravnog odbora zbog počinjenog krivičnog djela Zloupotreba položaja i ovlaštenja iz člana 383 KZFBIH.

 

U obrazloženju ove krivične prijave se navodi:

 

– Da je dana 25.04.2023. godine održana je sjednica Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu gdje je Lejla Brčić, članica ovog odbora, predložila tačku dnevnog reda koja je podrazumijevala diskusiju i smjenu Sebije Izetbegović, direktorice KCUS, a zbog gubitka nastavnog zvanja čime je ista izgubila uvjete za obnašanje ove funkcije.

Predsjednik Upravnog odbora Jasmin Kapetanović je kazao na sjednici da nisu ispunjeni uvjeti za raspravu o ostanku Sebije Izetbegović na čelu KCUS-a, iako je znao da je Sebija Izetbegović ostala bez zvanja magistra i redovnog profesora, što su uvjeti da neko bude direktor KCUS-a.

 

Obzirom da većinu članova Upravnog odbora je imenovala stranka SDA, na čijem je čelu Bakir Izetbegović – suprug imenovane, to su većinom političkih glasova donijeli odluku da odbiju ovu tačku dnevnog reda čime su postupili protivno zakonu i podzakonskim aktima omogućivši imenovanoj da ostane na poziciji direktora KCUS iako je izgubila uvjete koji su propisani Statutom i samim konkursom za direktora KCUS.

Ističemo da je temeljem oduzimanja nastavnog zvanja Sebija Izetbegović izgubila radni odnos na Medicinskom fakultetu Univerziteta Sarajevo te da je po osnovu tužbe Sebije Izetbegović Općinski sud u Sarajevu odbio privremenu mjeru i mjeru osiguranja.

 

Imajući u vidu da najvećom zdravstvenom ustanovim sada upravlja nekvalificirana osoba te da se time ugrožava zdravlje pacjenata ali i profesionalna edukacija budućih doktora, specijalista te drugih koji prolaze edukaciju na KCUS to insistiramo na hitnosti u postupanju, stoji u obrazloženju prijave.

avaz.ba