Žene bolje parkiraju od muškaraca

Žene bolje parkiraju od muškaraca i ideja da ne znaju da parkiraju nije tačna, rezultat je najnovijeg istraživanja koje je pokazalo da su žene sposobnije da manevrišu u prostoru.

Kliše da žene ne znaju da voze i parkiraju star je koliko i sam automobil i predmet mnogih seksističkih šala. Praćenje parkiranih automobila širom Britanije pokazalo je, međutim da, dok ženama treba više vremena da parkiraju, one to ipak rade bolje i preciznije se parkiraju u centralni dio parking mjesta, piše Daily Telegrpah.

Ovo je jedna od najsveobuhvatnijih studija ikada provedena o razlikama u vožnji u odnosu na spol i uzela je u obzir sedam komponenti stilova parkiranja.

Žene su i u nalaženju prostora, preciznije u pozicioniranju prije početka bilo kakvog manevra i sklonije da usvoje preferiranu metodu instruktora kada voze u rikverc.

Studija je pokazala da su muškarci vještiji u vožnji naprijed i generalno sigurniji od sebe. Kada se saberu svih elementi žene sa ukupnim skorom od 13, 4 poena od mogućih 20 imaju prednost u odnosu na muškarce koji su osvojili 12,3.

Neil Beeson, instruktor vožnje koji je osmislio ovo istraživanje, opisao je rezultate kao “iznenađujuće”.

Beeson, koji se nedavno pojavio na programu televizije ITV Škola vožnje- Posljednja šansa rekao je da su muškarci, prema njegovom mišljenju, sposobniji da nauče i bolje su prikazivali naučeno.

“Međutim, moguće je da su žene bolje zadržale informacije u sjećanju. Rezultati su, takođe, razbili mit da se muškarci bolje orijentišu u prostoru od žena. Uvidjeli smo da našim partnerkama mora da pokažemo poštovanje kada se radi o parkiranju. Činjenice ne lažu”, rekao je on, prenosi Srna.

Studije je uradila parking kompanija NCP, koja je zaposlila tim posmatrača koja je pratila 2.500 vozača na oko 700 svojih parkinga u Britaniji tokom mjesec dana.

Svaki aspekt parkiranja osobe je ocijenjen i dodat konačnom zbiru kako bi se dobio “parking koeficijent” za polove.

Prva kategorija analizirala je sposobnost ljudi da nađu prostor, a utvrđeno je da zbog nestrpljenja mnogi muškarci voze prebrzo oko parkinga i ispuste slobodni parking mjesto.

Sporiji pristup žena znači da one nađu prostor i uoče kada neko napušta parking.

Više od tri četvrtine žena su se pokazale fantastičnim u takozvanoj “pred parking pozi”, zbog čega su bolje parkirale u odnosu više od polovine muškaraca anketiranih.

Muškarci su brži u manevru parkiranja kojima za to treba 16 sekundi, a ženama 21, dok 39 posto žena bolje manevriše u prostoru u odnosu na 28 posto muškaraca.

James May, voditelj super popularne emisije “Top Gear”, rekao je da kriterijum ove studije nije najsretnije izabran jer parkiranje u centru parking mjesta nije uvijek najbolja politika, posebno ako je susjedni automobil prakiran preblizu razdjelnih linija.

“Morate uzeti u obzir automobil parkiran do vas i da se centrirate u odnosu na njih. Nije mi važno kog pola je osoba koja je parkirala do mene, samo ne želim da tresne vratima moj ‘porše'”, rekao je on.

(VisokoIN)