Žene su ujutro mrzovoljnije od muškaraca

Novo istraživanje pokazalo je da žene više pate, i psihički i fizički, ako su prisiljene ustati bez da su se dovoljno naspavale. Studija Univerziteta Duke, u Sjevernoj Carolini je također pokazalo da nedostatak sna može staviti žene na veći rizik od bolesti srca, depresije i psihičkih problema, prenosi Daily Mail.

Rizik od moždanog udara

Nasuprot tome, zdravlje muškaraca nije toliko povezano s količinom sna. Štaviše, muškarci u anketi nisu pokazali povećani rizik od razvoja bolesti koje utječu na žene kada im je san uskraćen.

“Otkrili smo da su žene depresivnije, više ljute i neprijateljski nastrojene u ranim jutarnjim satima. Izgleda da nedostatak sna ima dramatičan učinak na njih”, rekao je za CBS dr. Michael Breus, stručnjak za san.

Objasnio je da žene kojima je san uskraćen imaju povećanu količinu faktora zgrušavanja u njihovoj krvi, što može dovesti do moždanog udara.

Također su otkrili da su žene, koje nisu dovoljno spavale, imale više upalne markere. Kako su upalni markeri povezani s boli, žene su, doslovno, u većoj boli kada se probude. To bi, kako je rekao, moglo biti objašnjenje zašto su žene mrzovoljne u jutarnjim satima.

Dr. Breus je dodao da ljudi koji noću ne spavaju dovoljno, mogu poboljšati svoje zdravlje strateškim drijemanjima. Međutim, upozorio je da bi ti kratki periodi spavanja trebali trajati od 25 do 90 minuta – ukoliko su kraći ili duži od toga, osoba će se osjećati još gore kada se probudi.

Multitasking

Inače, ovo nije prvi da se govori da žene trebaju više sna od muškaraca. Jedno od vodećih britanskih stručnjaka za spavanje su otkrili da ženama treba 20 minuta više sna od muškaraca. Razlog je multitasking, odnosno to što je mozak nježnijeg spola preokupiran s više stvari koje istovremeno procesuira.

“Jedna od glavnih funkcija sna je da dopusti mozgu da se oporavi i popravi”, rekao je profesor Jim Horne, direktor Centra za istraživanje spavanja na Univerzitetu Loughborough.

“Jedna od glavnih funkcija sna jest omogućiti mozgu oporavak. Za vrijeme dubokog sna, korteks – dio mozga odgovoran za pamćenje misli, jezik i sl. – odvaja se od osjetila i prelazi u stanje oporavka. Što više koristite mozak tokom dana, to se on više treba odmoriti, te trebate više sna”, tvrdi Jim Horne, direktor Centra za istraživanje sna pri Sveučilištu u Loughboroughu.

Žene često obavljaju više poslova u isto vrijeme i vrlo su fleksibilne, što znači da koriste veći kapacitet mozga nego muškarci. Stoga je njihova potreba za snom također veća. Naravno, postoje muškarci koji obavljaju složene poslove koji podrazumijevaju donošenje mnogo odluka i koordinaciju događanja u isto vrijeme te je i njima potrebno više sna nego prosječnom muškarcu. Međutim, i takvi muškarci ne trebaju toliko sna koliko ga trebaju žene”, rekao je Horne.

(VisokoIN)

Vezani članci

Seksistički nastrojeni muškarci vole velike grudi

Visokoin.com

Žene tokom života potroše pravo malo bogatstvo

Visokoin.com