Zmajice su nam pokazale kako se postaje važan u Evropi

Piše: Ernad Metaj

Na EURU nema lakih utakmica. Pokazao je to i današnji susret između BiH i Turske koji je naša reprezentacija riješila u svoju korist rezultatom 64:54. Nisu košarkašice BiH igrale dobro kao što smo očekivali, ali su ponovo pokazale karakter koji mogu imati samo velike ekipe. Samo najbolji pobjeđuju i kada igraju loše. BiH je protiv Turske došla do druge pobjede na EURU, a pobjede se pišu.Tačno je da podmlađeni sastav Turske na ovom EURU ne može opravdati epitet četvrte reprezentacije na svjetskoj rang listi, ali nikada nije lako igrati kao favorit protiv ekipe kojoj poraz znači i oproštaj od nastavka takmičenja. Zmajice su vodile, pa potonule, ali opet nisu klonule duhom. U završnici meča su pokazale koliko zaista vrijede. Iz ponora došle su na kraju do pristojne i uvjerljive pobjede.

Jasno je svima da su se djevojke jučer mnogo potrošile protiv favorizovane Belgije. Nije lako igrati dvije velike utakmice u dva dana, još je teže pobijediti u obje. Djevojke su danas bile najbolje kada je najviše trebalo, a pokazale su da ih ne mogu poremetiti ni minute bez sjajne Jonquel Jones čija dominacija pod košem je od izuzetne važnosti za sigurnost našeg tima. Preznojavao se danas izvrsni i tihi selektor Goran Lojo koji je opet znao kako i kada probuditi svoj tim.

Svi smo već nekako zaboravili evropsko zlato kadetske reprezentacije BiH koje je na trenutak probudilo utrnuli sportski duh u našoj državi. Košarkašice BiH su još daleko od medalje, ali ono što su do sada napravile već je ravno podvigu. One su već ispisale najljepšu sportsku priču koju je Evropa vidjela u nekoliko posljednjih godina, smijem se usuditi reći jednaku nadrealnom nastupu košarkaša koji su na veliko takmičenje otišli iz ratom opustošene BiH.

Neodgovorne politike su košarku kao i većinu sportova više devastirale nego rat. Takva politika bila je ugasila žensku košarkašku reprezentaciju. Entuzijasti su je podigli, tiho i strpljivo su stvarali tim koji je danas sve osim autsajdera. Ženska košarkaška reprezentacija je trenutno najbolje što u sportu ima BiH. Ustvari, ovaj tim je najbolje što se poslije rata dogodilo BiH. Nije to samo velika sportska priča, Zmajice su simbol otpora lošem društvenom uređenju koji se mora iskoristiti kako bi se konačno afirmisale prave vrijednosti koje živom drže ideju o BiH kao mogućoj i uspješnoj državi. Možda košarkašice neće biti na krovu Evrope, ali su nam pokazale kako se ide prema tome.