Žudite li za nečim slatkim? Evo šta vam tijelo zapravo pokušava reći

Mnogo je faktora koji mogu uticati na povećanu potrebu za slatkišima.

Stručnjaci za prehranu otkrili su najvažnije, tj. ono šta možemo učiniti da obuzdamo žudnju za šećerom.

– Smatram da se žudnja za šećerom javlja kada vašem tijelu treba brzo povećanje energije. To se može dogoditi kao rezultat nedovoljne opskrbe tijela tokom dana ili nedovoljnog odmora noć prije, kaže registrirani dijetetičar i osnivač Senta Healtha, Ali Bandier.

Stručnjaci su se također složili da potreba za slatkim može ukazivati ​​na nedostatak esencijalnih nutrijenata kao što su krom, magnezij, cink, vitamini B, proteini i zdrave masti.

– Proteini i masti pružaju stabilan i trajan izvor energije, pružajući dosljedno iskustvo za razliku od skoka šećera (glukoze), objašnjava dr. Sarah Olszewski.

NEDOSTATAK MAGNEZIJA
Ako vaša potreba za slatkim obično teži čokoladi, možda imate nizak nivo magnezija. “Istraživanja pokazuju da do 30 posto stanovništva ima manjak magnezija, a žudnja za čokoladom povezana je s nedostatkom magnezija”, kaže Bandier.

NEDOSTATAK VITAMINA B
Bandier također navodi nedostatak vitamina B (poznatih i kao građevni blokovi za zdravo tijelo) kao još jedan skriveni signal koji stoji iza žudnje za šećerom.

– Tiamin (B1), biotin (B7) i kobalamin (B12) ključni su vitamini za metabolizam glukoze. Ako imate nizak udio vitamina B, vaše tijelo može imati problema s razgradnjom glukoze za proizvodnju energije, zbog čega biste mogli žudjeti za više šećera i jednostavnih ugljikohidrata nego što je vašem tijelu potrebno.

NEDOSTATAK CINKA
– Cink je ključna hranjiva tvar koja igra mnoge uloge u našim tijelima, uključujući pomoć probavi, radu živaca i metabolizmu energije, kaže Costa.

Kada je nivo cinka nizak, to može dovesti do disfunkcije metabolizma, što može potaknuti želju za hranom.

– Uključujući više hrane bogate cinkom u svoju prehranu – mislimo na kamenice, slanutak, špinat, sjemenke bundeve i indijske oraščiće – možete pomoći u učinkovitom upravljanju žudnjom za šećerom, dodaje.

NEDOSTATAK KROMA
Nikada niste čuli za krom? Prema Kelsey Costi, registriranoj dijetetičarki i savjetnici za prehranutu, bitan je mineral koji igra ulogu u metabolizmu glukoze i proizvodnji energije.

– Kada je nivo kroma mali, sposobnost tijela da učinkovito koristi glukozu iz hrane je smanjena, što može dovesti do fluktuacija u nivoima šećera u krvi, kaže ona.

To može izazvati želju za šećerom kada vaše tijelo pokušava nadoknaditi nedostatak energije tražeći brzo rješenje. Umjesto da se okrenete šećeru, pokušajte se opskrbiti hranom bogatom kromom, poput brokule, soka od grožđa, češnjaka, krumpira i zelenih mahuna.

NEDOSTATAK ŽELJEZA
Ako niste dobivali dovoljno hem željeza iz izvora proteina poput mesa, plodova mora i peradi, Bandier kaže da bi to mogao biti razlog zašto se okrećete šećeru.

– Manjak željeza obično se povezuje s niskim nivoomenergije, a kada vaše tijelo pati od niskom nivoa energije dovoljno dugo, žudite za šećerom za brzi porast energije.

Niste mesojed? Željezo možete pronaći i u grahu, grožđicama, marelicama i špinatu.