„CONFERO“ – oduševio publiku premijernim igranjem predstave „Tamo je polje“ u Sarajevskom ratnom teatru

Sinoć je Udruženje mladih ljubitelja scenskih umjetnosti „Confero“ sa početkom u 20h održalo svoju premijeru predstave „Tamo je polje“ u sarajevskom pozorištu Sartr. Ova predstava rađena je u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava i izvedena je na 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava. Predstava Tamo je polje je specifična po tome što je tekst predstave sačinjen od istinih fragmenata iz mailova glavnih aktera, a koji opet nisu izmišljenje osobe nego zaista postoje ili su postojale. Kažemo postojale obzirom da glavni protagonista, čije ime je Aseel Ashel, je ubijen tokom Demonstracija za mir u oktobru 2000. godine u Izraelu. Od tada je i pokrenut sudski proces protiv četvorice izraelskih policajaca, ali je odbačen uz objašnjenje kako ne postoje relevantni dokazi, a da se pri tome optuženi nisu ni ispitali do kraja, te su čak odbili sudjelovati na poligrafu laži, a sud ih na to nije primorao. Od ovog trenutka cijela porodica, sačinjena od četiri preostala člana započinje svoju borbu za pravdu i pravično suđenje.

To se najviše ogleda kroz organizaciju Seeds of peace (Zrna mira) u kojoj podjednako učestvuju i Izraelci i Arapi, a jedna njihova članica, američka novinarka, inspirisana cijelim ovim događajem je i dramaturški uobličila mailove koje je primala od strane Asella i njegove porodice, te je tako i nastao tekst za ovu predstavu. Izuzetna odlika teksta jeste govor humanizma, a nikako mržnje, kao što bi se moglo očekivati kada govorimo o ovakvim političkim dešavanjima i ratom zahvaćenim teritorijama. To je također i priča o sukobu identiteta koji svako od aktera nosi u sebi. Sa jedne strane geografski pripadaju Izraelu i imaju izraelski pasoš, ali historijom, tradicijom i običajima, kao i porodičnim stablom pripadaju Palestincima.

Visočani su još jednom pokazali da zaista vrijede, te da njihov pristup amaterizmu, je uveliko postao profesionalan odnos prema teatarskoj umjetnosti. Na sceni su briljirali svi glumci, a učestvovalo je njih ukupno trinaest i to: Emina Karamehić, Faris Pinjo, Dženana Brkić, Adnan Mević, Džana Dišalari, Samir Džafić, Hasija Omerbegović, Ammar Mujić, Emina Hasečić, Nedžla Greda, Ajla Abazović, Emir Pihljak i Rejhana Numanović. Sa jako komplikovanim i prije svega istinitom tekstom u koštac se uhvatio Rasim Pavica koji režiserski potpisuje ovu predstavu, a ostatak ekipe čini i tehnička podrška Jasmina Tajića, Adema Bajtarevića i Nedžmine Dervišević. Poseban dojam u predstavi daju autentični zvuci flaute mlade Nermine Hadžiomerović, Sarajke koja je sa velikim zadovoljstvom pristala biti dio ove autentične predstave.

Sala Sartra bila je gotovo ispunjena do posljednjeg mjesta, što je pokazalo kako interes za naše visoške amatere pokazuju svi bez obzira gdje se oni pojave i da njihova mladost, entuzijazam i nastojanja da Visoko kao grad prezentiraju u najboljem svijetlu definitivno urađaju plodom. Confero je i ovaj put pokazao šta znači požrtvovanost za teatarsku umjetnost, šta znači mladost za jedan grad i državu, te još jednom opravdao i sam naziv, a to je jedinstvo u svakom smislu te riječi.

Predstavi su prisustvovali i predstavnici pozorišta Sartr koji su pokazali također interesovanje za ovakav vid teksta i glumačkih kreacija, a osim toga pozivnice su upućene i na adresu zvaničnika ambasada SAD, Izraela, Palestine kao i drugih ambasada u našoj zemlji. Nadamo se da će i visočko Gradsko kino također biti puno do posljednjeg mjesta i to 25. decembra, kada će „Confero“ odigrati ovu predstavu za svoju domaću publiku, sa početkom u 21h i 30 minuta.

Ovim putem Confero vas poziva cijenjena publiko, da postanete naši facebook prijatelji (Confero Za Ljubitelje Teatra). Na našoj facebook stranici naći ćete i cijeli fotoalbum sinoćnje premijere.

(VisokoIN)

Vezani članci

Pogledajte kako će izgledati novi luksuzni stambeni objekat u Visokom

Visokoin.com

Mirza Ganić: Visoko je predivni grad s velikim potencijalom!

Visokoin.com

Gradonačelnik Mirza Ganić obišao kritične tačke tokom obilnih padavina u Visokom

Visokoin.com

Visoko: Stanovnici Hadžijine vode traže hitno rješenje!

Visokoin.com

Čovjek svijet! – Branislav Mara Mirković

Visokoin.com

Franjevačka gimnazija u Visokom – gradilište ujedinjene Bosne i Hercegovine

Visokoin.com