PS Visoko: „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja“

Obavještavamo Vas da će dana 29.12.2021. godine, Policijska stanica Visoko na prostoru ispred zgrade „Altindag“ u naselju Prijeko, u vremenu od 11-12 sati, uzeti učešće u provođenju društveno odgovorne kampanje pod nazivom „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja“. Navedena kampanja se realizuje uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BIH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lahkog naoružanja u Bosni i Hercegovini u okviru projekta „ Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini (PILLAR)“, a sprovode je Kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Kampanja ima dvojak cilj:

-da podigne svijest građana o opasnosti korištenja vatrenog oružja u slavljeničke svrhe tokom prazničnog perioda,

-te da promoviše odgovorno vlasništvo nad vatrenim oružjem.

Dana 29.12.2021. godine, službenici PS Visoko će dijeliti promotivni materijal građanima našeg grada, sa ciljem da se isti upoznaju i upozore da neovlaštena upotreba vatrenog oružja ugrožava sigurnost ljudi i imovine i izaziva uznemirenost građana, te predstavlja povredu prava i činjenje krivičnog djela ili prekršaja. Upotreba vatrenog oružja i pucanje u vazduh vatrenim oružjem može nenamjerno pruzrokovati smrt drugeosobe ili za posljedicu može imati teške fizičke povrede kao i psihološke traume.

Istraživanja pokazuju da se tragedije i nesreće, usljed upotrebe vatrenog oružja, često dešavaju u vrijeme proslava. Stoga, Policijska stanica Visoko apeluje na građane našeg gradada se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja tokom prazničnog perioda kako najradosniji trenuci i praznične proslave ne bi završile sa tragičnim posljedicama.

MUP ZDK i Policijska stanica Visoko poručuje građanima „ Provedite najljepše trenutke radosti i slavlja odgovorno, bez korištenja vatrenog oružja“, „Pucanje nije muzika, vatreno oružje nije muzički instrument“

Projekat „PILLAR“ se realizuje u okviru incijatice Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu koju finasiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, RepublikaFrancuska, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Evropske unije.
KOMANDIR PS Samostalni inspektor Elvedin Fišek

Vezani članci

Nermin Alimanović, prvi Rom iz Visokog koji je obavio hadž u posljednjih 60 godina

VISOKOIN.COM

VISOKO: Pertačani očistili ribarsku plažu na rijeci Fojnici

VISOKOIN.COM

Danas sunčano vrijeme, temperature i do 32 stepena

VISOKOIN.COM

Svečana promocija maturanata Franjevačke klasične gimnazije

VISOKOIN.COM

Pune ruke posla za Tužilaštvo ZDK / U porodičnoj kući u Visokom psihički i fizički zlostavljao oca, majku i sestru

VISOKOIN.COM

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

VISOKOIN.COM