PS Visoko: „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja“

Obavještavamo Vas da će dana 29.12.2021. godine, Policijska stanica Visoko na prostoru ispred zgrade „Altindag“ u naselju Prijeko, u vremenu od 11-12 sati, uzeti učešće u provođenju društveno odgovorne kampanje pod nazivom „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja“. Navedena kampanja se realizuje uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BIH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lahkog naoružanja u Bosni i Hercegovini u okviru projekta „ Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini (PILLAR)“, a sprovode je Kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Kampanja ima dvojak cilj:

-da podigne svijest građana o opasnosti korištenja vatrenog oružja u slavljeničke svrhe tokom prazničnog perioda,

-te da promoviše odgovorno vlasništvo nad vatrenim oružjem.

Dana 29.12.2021. godine, službenici PS Visoko će dijeliti promotivni materijal građanima našeg grada, sa ciljem da se isti upoznaju i upozore da neovlaštena upotreba vatrenog oružja ugrožava sigurnost ljudi i imovine i izaziva uznemirenost građana, te predstavlja povredu prava i činjenje krivičnog djela ili prekršaja. Upotreba vatrenog oružja i pucanje u vazduh vatrenim oružjem može nenamjerno pruzrokovati smrt drugeosobe ili za posljedicu može imati teške fizičke povrede kao i psihološke traume.

Istraživanja pokazuju da se tragedije i nesreće, usljed upotrebe vatrenog oružja, često dešavaju u vrijeme proslava. Stoga, Policijska stanica Visoko apeluje na građane našeg gradada se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja tokom prazničnog perioda kako najradosniji trenuci i praznične proslave ne bi završile sa tragičnim posljedicama.

MUP ZDK i Policijska stanica Visoko poručuje građanima „ Provedite najljepše trenutke radosti i slavlja odgovorno, bez korištenja vatrenog oružja“, „Pucanje nije muzika, vatreno oružje nije muzički instrument“

Projekat „PILLAR“ se realizuje u okviru incijatice Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu koju finasiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, RepublikaFrancuska, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Evropske unije.
KOMANDIR PS Samostalni inspektor Elvedin Fišek

Vezani članci

Svečana akademija povodom 20 godina KRG “Visoko”

Visokoin.com

Grad Visoko odobrio organizacijama civilnog društva i nevladinim organizacijama 115.000KM

Visokoin.com

Vlada ZDK finansira dva programa fokusirana na smanjenje nezaposlenosti

Visokoin.com

Asocijacija arhitekata u BiH podržala inicijativu za zatvaranje ulice Čaršijske u Visokom

Visokoin.com

Pronađen turista koji se izgubio na lokalitetu piramide Sunca

Visokoin.com

Visoko: U Hramu sv. Prokopija obilježen Veliki petak

Visokoin.com